Pagini

Spusele lui Budha:“Nu credeţi în buna credinţă a tradiţiilor, chiar dacă datează de generaţii şi sunt larg răspândite. Nu credeţi un lucru numai pentru că mulţi alţii vorbesc despre el. Nu credeţi în bunele intenţii ale înţelepţilor din vremurile trecute. Nu credeţi în ceea ce v-aţi imaginat, sugestionându-vă că un zeu a fost sursa voastră de inspiraţie. Nu credeţi în autoritatea maeştrilor şi a preoţilor. După ce examinaţi totul, credeţi numai în ceea ce aţi verificat şi experimentat singuri şi consideraţi a fi rezonabil după felul vostru de a fi.”

marți, 26 ianuarie 2010

Imbunatateste-ti memoria


In fiecare zi avem nevoie sa retinem un nume, o fata, un numar sau vreo alta informatie. Pentru multi este o adevarata batalie. Dar nu mai trebuie sa fie asa! Iata o lista cu 9 sfaturi traznet pentru a-ti imbunatati memoria.

1.Tipare
O modalitate grozava de a retine un numar mare sau o fraza este de a cauta tipare.
Mai jos este un exemplu simplu:
3810151722242931363843
Numarul pare a fi ales la intamplare, pana iti dai seama ca urmareste un tipar: aduna 5, apoi aduna 2, repeta. Odata ce stii tiparul, mai trebuie doar sa-ti amintesti primul numar din sir. Acesta poate fi un mod folositor de a-ti crea o parola numerica ce se schimba periodic.

2. Asocieri
Aceasta este o metoda excelenta pentru a memora numere. In acest sistem asociezi fragmente dintr-un sir de numere unui cuvant care are o legatura cu el. De exemplu:
74736052007365
Imparte numarul si fa o asociere pentru fiecare fragment. Procedand astfel, ne putem alege cu ceva de genul: Jumbo Jet (747), XBox (360), Pachet de carti (52), James Bond (007), Numarul de zile dintr-un an (365). Aceasta metoda poate fi folosita pentru parole usor de memorat. Ca sa-ti fie mai usor sa-ti amintesti imaginile, incearca sa-ti inchipui o scena in care sa incorporezi toate elementele. De exemplu, poti vedea un calendar cu o fotografie de-a lui James Bond jucand carti pe Xbox intr-un avion privat 747. Suna ciudat, dar functioneaza.

3. Alfabetizeaza
Suntem cu totii foarte familiari sitemului de alfabetizare - il vedem in fiecare zi in agendele telefonice, registrele online si intr-o multime de alte locuri. Daca ai o lista de cuvinte de retinut, aseaza-le in ordine alfabetica. In cazul unei liste foarte lungi cum ar fi judetele Romaniei - incepe cu cate un judet pe litera. Odata ce-ai memorat asta, intoarce-te si mai adauga cate un judet pentru fiecare litera. Repeta pana cand retii intreaga lista. Vei ramane surprins cat de usor este decat daca ai fi incercat sa retii intreaga lista dintr-o singura incercare.

4. Clasifica
Intr-un fel a alfabetiza inseamna a clasifica, dar cu aceasta metoda poti ajunge mult mai departe. Daca ai o lista mare de retinut, poti gasi asemanari intre elemente si le poti grupa. De exemplu o lista de cumparaturi poate contine:
Mere, Sampon, Branza, Lapte, Zahar, Banane, Sapun, Cocos, Faina
Acum reclasifica-le pe categorii si ne vom alege cu asta:
Fructe: Mere, Banane
Mancare uscata: Zahar, Cocos, Faina
Lactate: Branza, Lapte
Baie: Sampon, Sapun

5. Imparte
Diviziunea este o metoda atat de folositoare de a-ti aminti lucruri incat o folosim in fiecare zi. Cel mai bun exemplu sunt numerele de telefon. Cand ni se spune un numar de telefon pe care trebuie sa-l retinem, de obicei il impartim in fragmente. Acesta este cel mai eficient mod de a retine numere aleatorii.

6. Imagini
Cel mai eficient mod de a-ti aminti cum se numeste o persoana este asocierea dintre numele acestuia si o imagine reprezentativa. Spre exemplu: daca te intalnesti cu Marius Rata, imagineaza-ti-l tinanand o rata in brate. La fel, daca te intalnesti cu Ion Plop, imagineaza-ti-l pe acesta mergand pe sub un plop.

7. Metoda povestii
Asta poate sa fie foarte amuzanta. Inventeaza o poveste si include in ea toate lucrurile pe care trebuie sa ti le amintesti. Povestea poate fi de-a dreptul ridicola. Sa presupunem ca ai nevoie sa cumperi o galeata, un kilogram de mere, o perie de par si nisip pentru pisica. Ai putea sa vii cu o poveste de genul:
Dupa ce Ioana a golit ladita de nisip a motanului Felix intr-o galeata rosie, l-a periat bland cu noua lui perie de par in timp ce manca un mar. Nu este cea mai impresionanta sau originala poveste, dar se poate dovedi foarte eficienta in a te ajuta sa retii lista.

8. Conexiuni mnemonice
Mnemonica este un cuvant sau o fraza scurta pe care o poti folosi pentru a retine ceva. Poate va aduceti aminte si voi de la ora de istorie lungul sir : GotHunGeAvSlavBulUnPeCuTat care cuprindea primele litere ale popoarelor migratoare care au trecut prin Romania: gotii, hunii, gepizii, avarii, slavii, bulgarii, ungurii, pecenegii, cumanii si tatarii.

9. Simturi
Daca ai de retinut un cuvant, incearca sa faci asta folosindu-te de celelalte simturi. De exemplu, daca ai de cumparat sapun, imagineaza-ti mirosul sapunului sau daca ai de cumparat un ceas desteptator, imagineaza-ti sunetul acestuia.
Toate elementele din acest articol pot fi folosite separat sau impreuna pentru a te ajuta sa-ti imbunatatesti memoria. Cu cat practici mai des, cu atat devii mai bun.

Robert, Redactia AskMen.ro

Un comentariu: