Pagini

Spusele lui Budha:“Nu credeţi în buna credinţă a tradiţiilor, chiar dacă datează de generaţii şi sunt larg răspândite. Nu credeţi un lucru numai pentru că mulţi alţii vorbesc despre el. Nu credeţi în bunele intenţii ale înţelepţilor din vremurile trecute. Nu credeţi în ceea ce v-aţi imaginat, sugestionându-vă că un zeu a fost sursa voastră de inspiraţie. Nu credeţi în autoritatea maeştrilor şi a preoţilor. După ce examinaţi totul, credeţi numai în ceea ce aţi verificat şi experimentat singuri şi consideraţi a fi rezonabil după felul vostru de a fi.”

marți, 17 ianuarie 2012

ALTERNANTA SUFLULUI RESPIRAŢIEI

Respiraţia nu trebuie să curgă în mod egal prin ambele nări, cu excepţia unor foarte scurte
intervale în timpul zilei. Într-adevăr, ea trebuie în mod normal să se producă prin nara stângă pentru un interval de aproape 24 de minute, când se schimbă (transferă) la nara dreaptă pentru acelaşi interval de timp (24 min.).
Cele două conducte astrale, IDA şi PINGALA, aduc energie cosmică la nări. PINGALA,curentul care curge de la nara dreaptă este masculin, electric, fierbinte, de culoare roşu aprins prin
viziune psihică. Fiind polarizată de principiul solar al creaţiei, este în mod comun numită de
yoghini "respiraţia soarelui". IDA sau curentul vital care curge prin nara stânga este feminin,
magnetic,rece şi de un alb-albăstrui prin viziune astrală. Fiind principiul lunar al creaţiei, este cunoscută ca "respiraţia lunii".
Când respiraţia curge prin ambele nări simultan, se spune că energiile combinate ale soarelui
lunii şi focului intră în canalul SUSHUMNA. Atunci yoghinul dobândeşte puteri psihice, face ca
timpul să se oprească în loc şi posedă cunoaşterea viitorului. Pentru cei neantrenaţi în YOGA,
scurtul interval în care respiraţia curge în mod egal prin ambele nări este extrem de periculos. În acest interval, accidente şi chiar moartea poate surveni, pierderea minţii şi o stare de sfârşeală la nivelul inimii, sunt foarte probabile. După tantrici, în India şi Tibet este considerat periculos să părăseşti un loc pe care ambele respiraţii solare şi lunare curg. Nu este neobişnuit să vezi pe aceia care nu pot să schimbe fluxul respiraţiei la voinţa, recurgând la un mod fizic sau altul de a schimba scurgerea, în mod obişnuit la nara stângă. Un KAULA mi-a spus odată, că orice blestem(nenorocire), exprimat (rostit) în timpul în care PRANA se mişca (urcă) în canalul SUSHUMNA,se va petrece în mod sigur. El credea că aceasta este teribilă putere pe care magicienii Evului Mediu o foloseau pentru a produce boală şi supărare (durere) la victimele lor.
Este interesant de notat că nenumăratele lucrări filozofice şi occidentale consideră că Caduceul,
sau Bastonul lui Mercur, este o reprezentare diagramatică a axului cerebrospinal invizibil. Varga
însăşi, fără îndoială, reprezintă coloana. Cei doi şerpi care înconjoară bastonul suntidentificaţi cu canalele drept şi sting; PINGALA şi IDA. Mica sferă de la capătul vergii reprezintă glanda pineală;şi "aripile lui Mercur" sunt flăcările emise când arzătorul KUNDALINI sau curentul psihic ţâşneşte în interiorul canalului coloanei vertebrale pentru a lua contact cu centrul de forţa final(SAHASRARA).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu