Pagini

Spusele lui Budha:“Nu credeţi în buna credinţă a tradiţiilor, chiar dacă datează de generaţii şi sunt larg răspândite. Nu credeţi un lucru numai pentru că mulţi alţii vorbesc despre el. Nu credeţi în bunele intenţii ale înţelepţilor din vremurile trecute. Nu credeţi în ceea ce v-aţi imaginat, sugestionându-vă că un zeu a fost sursa voastră de inspiraţie. Nu credeţi în autoritatea maeştrilor şi a preoţilor. După ce examinaţi totul, credeţi numai în ceea ce aţi verificat şi experimentat singuri şi consideraţi a fi rezonabil după felul vostru de a fi.”

miercuri, 15 februarie 2012

Rugaciunea si presopunctura

„(...) iar Ilie s-a suit in vârful Carmelului si s-a aplecat la pamânt pâna a atins genunchii cu fata sa.” - sta scris in Biblie, la capitolul III Regi, 18-19.42. Pozitia nu e dificil de imaginat, ea poate fi intâlnita la oamenii care se roaga si seamana izbitor cu cea a fatului, in perioada prenatala! Semnificatia ingenuncherii a fost, foarte mult timp, extrem de complexa. Cavalerul cruciat, de pilda, ingenunchea in fata Divinitatii, dar si a iubitei, in fata regelui sau, dar - daca era invins in lupta - si in fata dusmanului. Astazi insa ne vom referi la o calitate cu totul speciala a rugaciunii in genunchi, care ne-a fost relevata de binecunoscutul terapeut Volodea Ciorici: ea inglobeaza o serie de elemente care ne ajuta nemijlocit la purificare, energizare si tratarea anumitor afectiuni.

Genunchii sefilor de state

Zona articulatiei genunchiului se afla in strânsa legatura cu zona capului si cu partea spirituala a fiintei umane.

In mijlocul fosei opuse rotulei, acolo unde pulseaza artera, medicina orientala localizeaza punctul V40 (vezica urinara), centru energetic foarte important, dar si extrem de vulnerabil. Centrul-pereche (stânga-dreapta) este legat cu encefalul (activarea lui prin presopunctura sau prin alte moduri ajuta la tratarea insuficientei circulatiei sangvine in creier), cu intestinele, cu pancreasul, cu splina.

De asemenea, prin intermediul sau se poate trata rigiditatea din zona articulatiei genunchilor si din zona soldurilor. Este un punct important si pentru coordonarea reflexelor, in special la persoanele cu handicap locomotor, dintre care destul de multe au genunchii deformati. Volodea Ciorici mentioneaza faptul ca terapiile orientale au in vedere V40, in tratarea multor maladii: cele ale organelor cavitatii abdominale, vertijul, insolatia, starile febrile, durerile si edemele picioarelor, sciatica, schiopatatul intermitent, disfunctii ale sistemului digestiv, dureri de inima, insuficienta circulatiei sangvine, boli de piele, alergii, oligurie, disfunctii metabolice.

O exemplificare a importantei punctului V40 se refera la un aspect insolit, ocultat in mod firesc. {efii de state, in special, beneficiaza de o anume protectie psihotronica, dar uneori zona genunchilor ramâne mai vulnerabila, astfel ca respectivii pot fi atacati si li se intâmpla „accidente” mai mult sau mai putin grave. In ultimii ani, printre victimele „de lux” s-au numarat George Bush si Clinton, Boris Eltin, Fidel Castro si altii, chiar de pe meleagurile noastre...

Concentratie de centri energetici


Deasupra rotulei, in fosa de pe marginea superioara se afla un punct energetic legat de circulatia limfatica (limfa nu are un organ-motor, care s-o puna in miscare). El controleaza circulatia limfatica in zona inimii, afectiunile genunchiului, paralizia membrelor inferioare, slabiciunile picioarelor. Lateral jos fata de rotula, se situeaza un punct care face trimitere la starea psihica a individului. El coordoneaza in special epuizarile psihice, chiar si starile epileptice, stimuleaza sistemul nervos parasimpatic si duce la stari de excitatie. Mai jos cu 2,5 centimetri se gaseste punctul S36 (stomac), numit si „punctul tineretii”, despre care medicina orientala spune ca trateaza 100 de afectiuni.

Dupa ombilic, unul dintre cele mai puternice centre energetice este S36. Prin acesta, se actioneaza asupra organelor din cavitatea abdominala (inclusiv in circulatia limfatica de aici), asupra ochilor, tiroidei, muschilor picioarelor, in cazuri de incontinenta urinara, disfunctii sexuale, diabet, afectiuni ale pancreasului, enterocolita, constipatie, diaree, stari de voma, febra, astenii, hipertensiune arteriala, meteorism, ca si atunci când e nevoie de tonifierea generala a organismului. De asemenea, sub rotula, dar spre interiorul genunchiului, se afla un punct energetic a carui activare are efecte pozitive asupra glandelor sexuale.

Absorbtia energiei divine

Meditatia in genunchi este mai eficienta, daca se aduce capul cât mai aproape de acestia. Astfel, de la V40 porneste un flux de energie catre spate, pe coloana vertebrala, pâna la encefal, la fontanela occipitala, realizându-se deblocarea energetica. VG19 („vasul guvernator”) echilibreaza energia intre hipofiza si epifiza. De aici, energia divina (cosmica) se transmite in jos, prin maduva spinarii. Prin acest tip de meditatie se trateaza creierul, intestinul gros, edemele picioarelor, tumefierea lor, se elimina surplusul de lichide din organism. Din punct de vedere spiritual, se realizeaza o comunicare esentiala cu Divinitatea, prin absorbtia energiei divine.

Practic, aceasta este posibila atunci când, meditând in genunchi, prin pozitia respectiva se exercita o presiune constanta asupra punctelor energetice la care ne-am referit si astfel se trateaza efectiv diverse afectiuni, se purifica si se energizeaza organismul, se echilibreaza fizic, psihic si energetic intreaga noastra fiinta. Volodea Ciorici mentioneaza ca, daca in timpul meditatiei in genunchi se rosteste, cu voce tare sau in gând, o rugaciune (in special „Tatal nostru”), prin constientizarea acestei rugaciuni are loc o amplificare si mai puternica a circulatiei energetice circulare in corpul nostru.

In linii generale, astfel poate fi schitata relatia dintre rugaciunea in genunchi si terapia complementara numita presopunctura. Alte câteva completari si lamuriri la subiectul de fata, intr-un scurt articol din numarul viitor al „Magazinului”.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

http://www.revistamagazin.ro/content/view/4692/10/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu