Pagini

Spusele lui Budha:“Nu credeţi în buna credinţă a tradiţiilor, chiar dacă datează de generaţii şi sunt larg răspândite. Nu credeţi un lucru numai pentru că mulţi alţii vorbesc despre el. Nu credeţi în bunele intenţii ale înţelepţilor din vremurile trecute. Nu credeţi în ceea ce v-aţi imaginat, sugestionându-vă că un zeu a fost sursa voastră de inspiraţie. Nu credeţi în autoritatea maeştrilor şi a preoţilor. După ce examinaţi totul, credeţi numai în ceea ce aţi verificat şi experimentat singuri şi consideraţi a fi rezonabil după felul vostru de a fi.”

duminică, 29 martie 2015

Focalizarea

                                 

Psihologul Eugene Gendlin de la Universitatea din Chicago a creat o tehnica mentala pe care a numit-o ''focalizare''(''focusing''),care permite sa atinga noi profunzimi interioare ce conduc catre spectaculoase si benefice schimbari comportale.Este,cu alte cuvinte,o tehnica de invatare in care se urmareste sa se obtina o ''percepere'' a problemei printr-o serie de pasi focalizatori care distrag atentia de la mediul exterior si amplifica puterea de a sesiza starile emotionale.Astfel,se ajunge la un punct in care se experimenteaza o ''schimbare'',o experienta marcata de o eliberare brusca de tensiune,un sentiment de profunda relaxare fizica,o senzatie ca problema sau sentimentul neclar a fost in sfarsit inteles.


Oferim un exemplu foarte simplu;pleci de acasa si curand ai senzatia ca ai uitat ceva.Te ''focalizezi''urmarind sa indentifici problema;ai uitat gazul deschis?apa curgand? fierul de calcat in priza?In fiecare caz stii ca nu acela este raspunsul corect deoarece nu resimti nici o usurare.In final,raspunsul corect este insotit de o ''schimbare'',un sentiment de intelegere,de eliberare a tensiunii si chiar o senzatie de bine fizic.este,cu alte cuvinte,acel''aha''eliberator.
Curios in legatura cu ce se petrece in creierul oamenilor care experimenteaza aceasta''schimbare'',cercetatorul Norman Don a facut o analiza pe calculator a peste 8432 inregistrari EEG(EEG sau electroencefalograma inregistreaza frecventa dominanta a creierului).El a descoperit ca imediat ce subiectii inregistreaza o asemenea ''schimbare'',undele alpha si theta se modifica.

In fiecare caz,intelegerile sunt precedate de perioade de varf ale undelor alpha dominante(10 cicli pe secunda)si a subarmonicelor sale(5 si 2,5 cicli).Perioadele opuse-atunci cand persoana este focalizata in cautarea raspunsului corect,simtindu-se''prinsa'' sau blocata-ritmul alpha si subarminicele sale sunt in colaps.Aceasta schimbare indica''reoganizarea la un nivel mai inalt de integrare''a creierului si reprezinta acea trecere de la starea de conflict la cea de claritate in care structura disipativa a creierului,fiind modificata de fluctuatiilor undelor alpha si theta(de varf),ajunge pe un nivel mai inalt.

sursa;rev elixirum

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu