Pagini

Spusele lui Budha:“Nu credeţi în buna credinţă a tradiţiilor, chiar dacă datează de generaţii şi sunt larg răspândite. Nu credeţi un lucru numai pentru că mulţi alţii vorbesc despre el. Nu credeţi în bunele intenţii ale înţelepţilor din vremurile trecute. Nu credeţi în ceea ce v-aţi imaginat, sugestionându-vă că un zeu a fost sursa voastră de inspiraţie. Nu credeţi în autoritatea maeştrilor şi a preoţilor. După ce examinaţi totul, credeţi numai în ceea ce aţi verificat şi experimentat singuri şi consideraţi a fi rezonabil după felul vostru de a fi.”

sâmbătă, 21 martie 2015

Iluzia schimbului de corpuri


Cercetătorii suedezi au creat iluzia schimbului de corpuri, prin folosirea unui sistem bazat pe un circuit închis de televiziune, şi au reuşit inclusiv să îi facă pe voluntari să creadă că sunt într-un corp de sex opus. “Experimentul arata că este posibil să manipulezi mintea către percepţia că ai alt corp. Acest lucru ne ajută să ne explicăm limitele propriului corp”, au explicat jurnaliştilor Valeria Petkova şi Henrik Ehrsson de la Institutul Karolinska din Stockholm. 

Cercetătorii au pus la punct o serie de experimente prin care au încercat să păcălească voluntarii să creadă, de exemplu, ca o mână de cauciuc este de fapt propria mână. Pentru a crea iluzia, mâna voluntarului este ascunsă şi este lovită în acelaşi timp şi în acelaşi fel în care este lovită una de cauciuc. Petkova şi Ehrsson au mers mai departe şi i-au făcut pe voluntari să creadă că sunt un manechin de cauciuc sau o altă persoană. 

“Efectul este atât de puternic, încât voluntarul poate să-şi întâlnească propriul corp atunci când ’sunt’ altcineva şi să dea mâna cu propriul corp, fără să rupă iluzia”, mai spun cercetătorii suedezi. 

Experimentul a început cu două camere video poziţionate pe ochii unui manechin, fiecare înregistrând ceea ce ar vedea manechinul. Voluntarilor li s-a montat pe cap un ecran pe care se vedea ceea ce înregistrau camerelor, într-o imagine realistă stereoscopica. Apoi, voluntarilor li s-a cerut să-şi privească propriul corp, ajungând să creadă că acesta ar fi, de fapt, corpul manechinului. Voluntarii nu au putut fi păcăliţi atunci când, în locul manechinului, ar fi urmat să creadă că sunt un alt obiect, de pildă, o cutie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu