Pagini

Spusele lui Budha:“Nu credeţi în buna credinţă a tradiţiilor, chiar dacă datează de generaţii şi sunt larg răspândite. Nu credeţi un lucru numai pentru că mulţi alţii vorbesc despre el. Nu credeţi în bunele intenţii ale înţelepţilor din vremurile trecute. Nu credeţi în ceea ce v-aţi imaginat, sugestionându-vă că un zeu a fost sursa voastră de inspiraţie. Nu credeţi în autoritatea maeştrilor şi a preoţilor. După ce examinaţi totul, credeţi numai în ceea ce aţi verificat şi experimentat singuri şi consideraţi a fi rezonabil după felul vostru de a fi.”

duminică, 22 martie 2015

Muntele de cristal- povestire transformatoare-asumarea responsabilitatii

Sunt însă oameni care nu vor să-şi asume responsabilitateaa, aşa este firea lor şi nu fac nimic în acest sens. Mulţi dintre ei nu pot fi convinşi niciodată. Sunt cazuri însă când aceşti oameni conştientizează brusc şi-şi spun: gata am înţeles şi am simţit că eu sunt responsabil pentru ceea ce mi se întâmplă! Îţi propun un exerciţiu simplu care să te ajute să fii mai responsabil decât eşti acum. Citeşte rândurile de mai jos numai în cazul în care ai două minute libere şi vrei să mai faci un mic pas în asumarea Responsabilităţii. Trebuie doar să citeşti şi să încerci să simţi ceea ce spui, fie că eşti de acord, fie că nu. Este o adaptare după exerciţiul „Muntele de Cristal” folosit în NLP pentru a înţelege pattern-urile de  limbaj utilizate de Milton Erickson. Este important să citeşti cuvânt cu cuvânt rândurile de mai jos.

EXERCIŢIU Puteţi asculta varianta audio a exerciţiului „Eşti un om responsabil, uneori mai mult, alteori mai puţin. Ţiaduci aminte de întâmplări din trecut şi înţelegi că uneori ai fi putut face mai multe, alteori mai puţine. Te voi ruga să-ţi imaginezi anumite lucruri… şi nu contează dacă tu simţi că nu-ţi poţi imagina aceste lucruri. Poate gândurile tale vor rătăci puţin (poate te vei gândi la altceva), iar tu poţi să citeşti cu voce tare în şoaptă sau în gând, dar nici asta nu contează, căci cuvintele citite vor continua să te relaxeze… şi nu are nici o importanţă dacă nu înţelegi unele cuvintele, deoarece foarte curând te vei simţi mai relaxat/ă decât te-ai simţit vreodată… Poţi vedea în faţa ta o potecă naturală. Urmând poteca, miroşi parfumul dulce al florilor în timp ce ajungi la o poartă. Intri într-o grădină şi observi pe lateral o cărăruie pietruită pe care tu te hotărăşti să o explorezi. Cărarea şerpuieşte prin grădină, printre florile minunate, printre tufe şi alte plante…În scurt timp ajungi la colţul unui gard viu. Când îl ocoleşti, vezi în faţa ta un munte minunat. Este multicolor şi seamănă cu un cristal imens. Te apropii de el şi vezi că are o mulţime de trepte naturale - responsabilitate, voinţă, asumare, iar tu te hotărăşti să le urci. Păşind pe prima treaptă, observi că, la bază, muntele are culoarea roşie. 

Este un roşu puternic aprins şi observi, în acelaşi timp, că într-o parte a muntelui cresc flori roşii, iar în partea cealaltă se găseşte un cireş încărcat cu cireşe roşii strălucitoare. Eşti relaxat, responsabil şi plin de viaţă. Florile roşii degajă un miros îmbătător şi te gândeşti să culegi o cireaşă. Când muşti din ea, sucul dulce îţi umple gura…Mai urci câteva trepte pe Muntele de Cristal şi zăreşti sub picioare o culoare portocalie strălucitoare…Se pare că ai ajuns într-o livadă cu portocali, fiindcă toţi pomii din jurul tău sunt încărcaţi cu portocale îmbietoare. Ţi-ar plăcea poate să ai un viitor strălucitor şi poate că ţi-ai dori să bei nişte suc de portocale…direct dintr-o portocală…Acum urci alte câteva trepte şi ajungi la un nivel în care vezi mult galben. Peste tot se zăresc flori galbene…înalte, scunde, mari şi mici…în lateral curge un pârâiaş şi decizi să te răcoreşti în undele lui…te scalzi la umbra unui lămâi şi aroma puternică şi proaspătă de lămâie te revigorează şi mai mult…După alte câteva trepte, ajungi în mijlocul unui verde luxuriant.

 Este plin de energie, tu te simţi mai puternic, mai relaxat şi mai plin de responsabilitate. Parcă ai fi într-o junglă tropicală. Din sutele de copaci zboară păsări, şi animalele tale favorite îţi ies în cale şi te salută…Urci la următorul nivel şi totul în jurul tău este albastru. Niciodată nu ai văzut un albastru mai frumos… şi niciodată nu ai simţit atâta bucurie. Într-o parte a muntelui, poţi vedea marea şi câţiva delfini care se joacă în apa limpede, albăstruie. Zâmbeşti, eşti tu şi lumea, alegi să te scalzi în marea albastră, poţi înota şi te poţi juca cu delfinii pentru un timp…Revenind pe munte, urci mai departe şi în jurul tău totul se preschimbă în violet…parcă te-ai găsit şi regăsit pe un munte gigantic…lumina se reflectă din piatră şi totul scânteiază în jur…În cele din urmă ajungi în vârful muntelui şi totul devine alb…orbitor de alb. 

Toate gândurile şi visele tale favorite se află aici…îngeri, zâne, nori, raze de soare…orice doreşti se află aici…totul fiind scăldat într-o lumină albă, strălucitoare…Acum te bucuri de Muntele de Cristal. Aici, pe Muntele de Cristal, eşti pregătit/ă şi receptiv/ă pentru tot ceea ce îţi voi spune în mod pozitiv, înălţător, armonios…şi tot ce citeşti bun pentru tine pe acest munte este acceptat de tine şi de subconştientul tău. Eşti o persoană care conştientizează că este responsabilă pentru ceea ce face şi pentru ceea ce este. Culorile prezentului şi ale viitorului sunt luminoase. Priveşti către trecut şi îl vezi asemenea unui Film. Auzi vocile prietenilor tăi care te-au sprijinit şi te-au ajutat. Ţi-aduci aminte de copilărie, când te jucai şi erai lipsit de griji. Lumina trecutului este tot mai strălucitoare, iar în minte îţi vin imagini. Unele nu sunt foarte colorate.

 Vezi aceste imagini ca într-un album şi sunt din ce în ce mai colorate şi mai intense. Eşti acum pe vârful muntelui de cristal unde eşti fericit şi încărcat de energie. Totul în jurul tău străluceşte, albul este cel care luminează totul în jurul tău. Simţi că ai toate resursele pentru a reuşi. Şi mai ştii că poţi hotărî în numele tău. Ceea ce eşti este o consecinţă a acţiunilor tale, iar acţiunile tale sunt alegerile tale, iar alegerile tale sunt ceea ce eşti. Ştii că eşti responsabil pentru ceea ce eşti şi pentru ceea ce vei putea fi. Dispui de voinţă, energie, responsabilitate, încredere, bunăvoinţă, sprijin, abilităţi cheie, instruire. Pe muntele de cristal ai găsit un cufăr cu resurse infinite, ai totul pentru a putea reuşi şi eşti bucuros. Este un cufăr plin cu resurse. Îl deschizi şi iei din el Încredere şi imediat ce ai luat-o simţi că ai încredere tot mai multă în tine, apoi bagi mâna şi iei Responsabilitate. Acum te simţi mai responsabil, mai puternic, mai plin de încredere. Accepţi ceea ce eşti şi ce urmează să fii.

 Acceptarea este însoţită de sentimentul că toate acţiunile din prezent îţi pot schimba viitorul. Zâmbeşti, parcă te-ai găsit şi regăsit pe un munte gigantic unde lumina se reflectă din piatră şi totul scânteiază în jur. Totul în jurul tău este alb. Toate gândurile şi visele tale favorite se află aici…îngeri, zâne, nori, raze de soare, asumare, …orice doreşti se află aici…totul fiind scăldat într-o lumină albă, strălucitoare…Acum te bucuri de Muntele de Cristal şi priveşti în viitor. Eşti pe vârful muntelui de cristal şi vezi foarte departe. În dreapta ta este cufărul plin de resurse de unde tu tocmai ai luat din el încrederea şi responsabilitatea. Închizi ochii şi-ţi imaginezi viitorul. Îţi apar în minte o serie de imagini. 

Eşti pe muntele de cristal, iar lumina albă strălucitoare luminează imaginile care îţi apar în minte. Te imaginezi pe tine în viitor drept un om responsabil şi conştient că este regizorul propriului tău viitor. Te vizualizezi pe tine în acest fel din ce in ce mai clar, iar acum te simţi din ce în ce mai responsabil şi din ce în ce mai relaxat. Sunt multe lucruri pe care le poţi face pe muntele de cristal. Ai urcat, ai ajuns sus acum este momentul să-l părăseşti cel puţin pentru o vreme. 

Îi mulţumeşti muntelui de cristal…iar tu ştii deja că poţi reveni pe acest munte oricând îţi doreşti. Acum zâmbeşte şi respiră adânc, iar când vei termina de citit vei fi în plină formă şi perfect sănătos/sănătoasă, cu toate simţurile ascuţite. Şi vei fi cu totul în măsură să petreci o zi plină de vigoare, eficacitate, energie, optimism, entuziast şi bucurie pentru a trăi cu zâmbetul pe buze. Eşti mai responsabil şi acum trebuie să revenim la starea iniţială. Inspiri adânc şi ai o senzaţie de bine, acest excerciţiu este la final. Inspiri şi mai adânc, iar senzaţia de bine urcă tot mai mult în tine şi ai conştientizat că asumarea responsabilităţii face parte din tine” ........................ Sfârşitul exerciţiului ......................... 

http://www.marian-rujoiu.ro/exercitiu-de-responsabilitate/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu