Pagini

Spusele lui Budha:“Nu credeţi în buna credinţă a tradiţiilor, chiar dacă datează de generaţii şi sunt larg răspândite. Nu credeţi un lucru numai pentru că mulţi alţii vorbesc despre el. Nu credeţi în bunele intenţii ale înţelepţilor din vremurile trecute. Nu credeţi în ceea ce v-aţi imaginat, sugestionându-vă că un zeu a fost sursa voastră de inspiraţie. Nu credeţi în autoritatea maeştrilor şi a preoţilor. După ce examinaţi totul, credeţi numai în ceea ce aţi verificat şi experimentat singuri şi consideraţi a fi rezonabil după felul vostru de a fi.”

duminică, 29 martie 2015

STEREOGRAMELE- Antreneaza-ti creierul


Stereograma reprezinta o imagine tridimensionala, tiparita pe hartie obisnuita, vizibila fara a necesita utilizarea unor ochelari speciali. In anii ’60, Dr. Bella Julesz a utilizat pentru prima oara calculatorul pentru a crea imagini in trei dimensiuni, realizate prin dispunerea intamplatoare a unor puncte. Experimentul era destinat studierii perceptiei umane in profunzime. Deoarece imaginile in puncte nu contineau si alte informatii, cum ar fi culoarea sau forma, Dr. Julesz era sigur ca pacientul nu vede nimic altceva decat imaginea in trei dimensiuni. Absolventii care studiasera cu Dr. Julesz au descoperit de-a lungul timpului modalitati noi si mai bune pentru a crea iluzii din ce in ce mai interesante.


Metoda utilizata pentru vizualizarea stereogramelor este dificil de realizat la inceput, deoarece necesita defocalizarea privirii. Oamenii sunt obisnuiti sa priveasca focalizat pentru activitatile cotidiene, iar privirea defocalizata pare imposibila. Exista doua metode pentru vizualizare: incrucisarea ochilor si privirea paralela. Incrucisarea ochilor se realizeaza prin focalizarea privirii intr-un punct imaginar situat in linie dreapta intre imagine si ochi. Privirea paralela se realizeaza prin focalizarea asupra unui punct situat la mare distanta in spatele imaginii. Metoda privirii paralele (mai este numita si privire divergenta) este utilizata mult mai frecvent decat privirea incrucisata, care poate fi mai obositoare pentru unele persoane. Pentru aceasta iti propun sa printezi o stereograma oarecare si sa o tii la circa 20 cm de ochi. Acum incearca sa privesti la departare si sa tii ochii continuu ca si cum ai privi la departare foarte mare. E ca si cum ai privi in gol. Ca si cum privesti prin cineva. Asa trebuie sa privesti prin mijlocul paginii cu stereograma. Nu iti arunca privirea deloc pe pagina, priveste “prin” ea ca si cum ai privi la orizont. Uneori ajuta daca faci lucrul asta in fata unui geam, unde ai camp deschis si poti sa te uiti la distanta. Fixeaza-ti un reper distant si “impietreste” privirea pe reperul acela. Apoi ridica pagina usor pana cand privirea ta fixata la distanta sa para ca trece prin mijlocul paginii. Nu privi deloc pe pagina, trebuie sa “privesti prin ea” la distanta. Ai voie sa clipesti, nu ai voie sa schimbi directia privirii. Nu te obosi prea tare, imaginea apare cand esti relaxat. O sa ai senzatia ca poti sa o prinzi in mana, ca poti sa tii in mana obiectul care il vezi ca apare in imagine. Daca nu apare imediat, eu iti recomand sedinte de cate 10 minute, apoi pauza.

Efectele utilizarii stereogramelor sunt resimtite pe parcursul utilizarii lor consecvente. Subiectii utilizatori raportau o imbunatatire a puterii de concentrare si memorare, a tonusului mental general. Un alt efect este cresterea increderii in sine, in capacitatea de reusita. Aceasta deoarece este constientizat faptul ca “utilizand o strategie eficienta (metoda de a privi stereograma) este posibil sa reusesc ceea ce nu am reusit pana in prezent.”


Concluzie 

Ti-am zis si de faptul ca poti sa visezi mult mai constient dupa ce folosesti stereogramele? Am folosit stereograme cu persoane care aveau probleme cu increderea in sine. Efectul a venit din doua directii. Pe de o parte, neincrederea apare din cauza unei obisnuinte de a gandi “eu nu pot sa fac”. Dupa ce am explicat cum sa priveasca stereogramele, acele persoane au practicat si au inceput sa le vada. Au invatat o alta strategie mentala ” daca stiu ce sa fac, reusesc”. Din cealalta perspectiva, increderea in sine a fost amplificata tocmai de functionarea concomitenta a emisferelor cerebrale data de exersarea metodei.


Persoane care nu credeau vreodata ca vor reusi sa vada acele imagini, dupa ce le-am aratat cum sa priveasca, au inceput sa le vada. Vederea imaginilor apare pentru o secunda, apoi dispare la inceput. Pe masura ce exersezi, le poti vedea constant, e ca mersul pe bicicleta. Daca odata ai reusit, nu mai uiti niciodata. Promit ca o sa povestesc si alte experimente cu stereograme, dar prima data sa poti sa vezi macar cateva ca sa iti dai seama de efecte. Apropo, cea mai buna utilizare de pana acum a stereogramelor a fost in liceu, cand in ore le dadeam la profesori sa le priveasca in timp ce ei ne dadeau lucrari. Culmea, cei care le vedeau nu isi mai luau ochii de la stereograme. Am devenit un fel de Obama al clasei Serios insa, dupa doua saptamani in care vizualizezi imaginea tridimensionala macar 10 minute pe zi o sa iti apara efecte. Primele efecte vor fi cele de eliminare a oboselii mentale, celelalte te las sa le descoperi tu, apoi discutam.

Mult succes, astept comentarii despre reusitele sau greutatile intampinate si o sa te ajut. 


Marius
http://www.nlpmania.ro/invata-cum-isi-folosesc-geniile-creierul/
http://teste.haios.ro/
Teste-de-Atentie-Memorie&title=Test+de+memorie+cu+carti+de+joc

Un comentariu: