Pagini

Spusele lui Budha:“Nu credeţi în buna credinţă a tradiţiilor, chiar dacă datează de generaţii şi sunt larg răspândite. Nu credeţi un lucru numai pentru că mulţi alţii vorbesc despre el. Nu credeţi în bunele intenţii ale înţelepţilor din vremurile trecute. Nu credeţi în ceea ce v-aţi imaginat, sugestionându-vă că un zeu a fost sursa voastră de inspiraţie. Nu credeţi în autoritatea maeştrilor şi a preoţilor. După ce examinaţi totul, credeţi numai în ceea ce aţi verificat şi experimentat singuri şi consideraţi a fi rezonabil după felul vostru de a fi.”

miercuri, 29 aprilie 2015

Distorsiunea timpului prin limbaj


Felul in care vorbim denota felul in care percepem timpul. Aceasta informatie a existat dintotdeauna "sub nasul" nostru si cu toate astea pentru multi dintre noi abia acum devine o realitate palpabila. Citeste cu atentie cele de mai jos pentru ca in viitorul apropiat iti vor oferi un avantaj competitiv important. In viitorul mai indepartat, ar putea deveni unul dintre cele mai puternice instrumente de convingere de care dispui. 

Exista trei modalitati prin care oamenii prefera sa perceapa timpul: trecutul, prezentul si viitorul. 

Unii oameni traiesc in trecut sau folosesc prioritar trecutul pentru a lua decizii. Aceasta preferinta poate conduce la cinism sau deprimare. Pe de alta parte, acesti oameni sunt precauti si fac mai putine erori, chiar daca pierd o multime de ocazii noi. 

Ei fac afirmatii de genul: 

Niciodata nu reusesc sa castig substantial. 
Ultima data cand am cumparat de la astia m-au pacalit. 
Astia umbla cu cioara vopsita. 

O alta categorie este cea a oamenilor care prefera sa "traiasca in prezent". Ei acorda destul de putina atentie trecutului sau viitorului si implicit sufera de un stres mai redus. Pe de alta parte, ei tind sa nu planifice aproape deloc si cauta bucuria momentului. 

Ei au tendinta sa spuna: 

Vreau sa ma simt bine! 
Traieste-ti clipa! 
Pare distractiv, asa ca ce mai asteptam? 

Categoria celor care prefera sa filtreze realitatea prin prisma viitorului, este compusa din oamenii care amana satisfactia. Ei considera ca trecutul nu este prea relevant. Prefera sa planifice si sa organizeze actiunile viitoare in detrimentul satisfactiilor prezente. 

Gandurile lor sunt exprimate astfel: 

E mai bine sa investesc decat sa cheltuiesc. 
Prefer sa mai astept. 
Peste 5 ani imi voi permite sa fac asta. 

Este important de remarcat ca oamenii sunt mai complecsi decat teoriile care ii descriu. De aceea, chiar daca observam o tendinta a cuiva de a filtra realitatea prin prisma trecutului, prezentului sau viitorului, asta nu inseamna ca persoana este buna sau rea in sine. 

De asemenea, in contexte diferite, aceeasi persoana poate avea tendinte diferite de a se raporta la realitate. De exemplu, pentru decizia de a cumpara o masina, cineva poate gandi prin prisma trecutului, iar pentru decizia de a face o excursie, prin prisma prezentului (sau a viitorului). 

De ce am spus toate cele de mai sus? 
Pentru ca am plecat de la premisa ca vrei sa comunici mai bine cu cei din jur si sa iti maresti forta de convingere! 

O modalitate simpla si eficace prin care poti face acest lucru este oglindirea perspectivei temporale. Adica sa observi cu atentie cum vorbeste persoana din fata ta si sa folosesti acelasi tip de limbaj (aceeasi perspectiva temporala). 

Astfel, ii transmiti la nivel subtil ca perceptia ta temporala este la fel cu a ei, iar acest lucru aprofundeaza comunicarea. Doi oameni cu aceeasi perceptie a timpului se simt mai apropiati din punct de vedere psihologic decat doi oameni cu perceptii diferite. 

De exemplu, imagineaza-ti ca cineva te invita la el (ea) in vizita si iti spune: 

Hai pe la mine sa depanam niste amintiri. Vreau sa iti povestesc cum a fost anul trecut cand am fost in vacanta. Poate imi povestesti si tu cum a fost la mare... 

sau 

Hai pe la mine sa iti spun ce planuri interesante am! Am putea chiar sa colaboram! Apropo, tu ce mai pui la cale? 

Care dintre cele doua invitatii de mai sus e mai atragatoare pentru tine? Cea care iti place mai mult iti indica de fapt preferinta ta de perceptie a timpului in acest context (al invitatiei). Un comunicator bun stie acest lucru si il foloseste in favoarea sa pentru a te putea convinge. 

Cum? 
Sa presupunem ca cel (cea) care te invita este un astfel de comunicator. 

Ce face de fapt? 
Mai intai asculta cu atentie. Daca prin ceea ce spui demonstrezi o preferinta pentru trecut, atunci va folosi prima abordare din exemplul de mai sus ("... sa depanam niste amintiri ... Daca dimpotriva, constata ca vorbesti mai mult despre viitor, va folosi a doua abordare ("... sa iti spun ce planuri am ... 

In sfarsit, daca vorbesti despre prezent, si spui ceva de genul: 

Ce vreme frumoasa! Acum "Popestii" fac plaja la Marea Egee..

... atunci ar putea folosi o abordare de genul: 
Hai pe la mine sa bem o cafea! Am o terasa foarte frumoasa care da spre livada! Si am o dulceata de cirese fenomenala! Ce zici? 

Astfel, prin oglindirea perceptiei timpului, un comunicator profesionist isi creste sansele de convingere in fiecare clipa. 

Dar asta nu este tot! 
Aceasta abilitate de a schimba perspectiva temporala prin limbaj este foarte utila si in situatia in care o persoana este blocata intr-o stare neproductiva iar tu vrei sa o convingi sa iasa de acolo. 

De exemplu: 
- Nu pot sa cred ca am lovit masina in parcare. Cum am putut sa fac asa o prostie??? 
- Peste 10 ani, de la volanul unui Mercedes ultimul tip, o sa razi in hohote de situatia de acum! 

sau 

- Ei lasa, ca nu e nici prima nici ultima masina care se zgarie intr-o parcare! 

sau 

- Interesant ca te comporti de parca ai fi zgariat masina acum 5 secunde! Au trecut 2 zile. Ai sa continui asa pana la Craciun? 

Alt exemplu: 

- Mi-e groaza de examenul asta! Sunt sigur ca nu o sa fac fata! 
- Si de celelalte 30 de examene dinainte ti-a fost "groaza" si la final radeai! 
- Nu e absurd sa iti consumi timpul pe care il ai acum la dispozitie ca sa te concentrezi la ce ar putea sa mearga prost, in loc sa faci ce poti acum? 

In concluzie, este important sa asculti cu atentie limbajul interlocutorului si sa iti dezvolti abilitatea de a jongla "temporal" cand vorbesti. Dintotdeauna a fost important acest lucru in relatiile de comunicare, iar acum devine un lucru esential pentru ca aceasta abilitate va fi un atu important pentru tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu