Pagini

Spusele lui Budha:“Nu credeţi în buna credinţă a tradiţiilor, chiar dacă datează de generaţii şi sunt larg răspândite. Nu credeţi un lucru numai pentru că mulţi alţii vorbesc despre el. Nu credeţi în bunele intenţii ale înţelepţilor din vremurile trecute. Nu credeţi în ceea ce v-aţi imaginat, sugestionându-vă că un zeu a fost sursa voastră de inspiraţie. Nu credeţi în autoritatea maeştrilor şi a preoţilor. După ce examinaţi totul, credeţi numai în ceea ce aţi verificat şi experimentat singuri şi consideraţi a fi rezonabil după felul vostru de a fi.”

marți, 11 august 2015

Subconştientul are următoarele funcţii:

 

Stochează amintirile
Stochează amintirile în relaţie cu timpul, şi stochează amintirile fără să se relaţioneze la timp (temporal şi atemporal). Organizarea se face automat în aşa fel încât să simţi diferenţa dintre trecutul îndepărtat şi cel apropiat, dintre trecut şi viitor. Din prima categorie fac parte toate amintirile vieţii cotidiene, din a doua un exemplu ar fi limbajul sau orice alte limbi învăţate, înţelesul cuvintelor şi tot aşa.

Este locul sentimentelor
Subconştientul este locul unde se nasc sentimentele, este partea care plânge odată cu tine, care râde atunci când tu râzi. Toate sentimentele, deşi trăite conştient, vin din subconştient, sunt generate în şi sunt responsabilitatea subconştientului.

Organizează amintirile
Foloseşte o axă a timpului pentru organizarea amintirilor, şi face acest lucru nu doar în funcţie de timp ci şi de alţi factori cum ar fi după subiect sau sentimente. Astfel, putem avea un anumit lanţ de sentimente de fericire sau frustrare în funcţie de caz.

Reprimă amintirile ce conţin sentimente negative nerezolvate
Având ca funcţii stocarea şi organizarea amintirilor, subconştientul va pune amintirile cu sentimente negative nerezolvate într-o „punguţă neagră” pe care o va sigila şi-o va păstra pentru revizuire ulterioară. Nu se ştie exact unde sunt păstrate, în schimb scopul este ca informaţia să nu fie conştientizată. Asta pentru a proteja mintea conştientă din povara de a trece prin acele sentimente.

Propune amintiri reprimate spre rezolvare
Din când în când subconştientul deschide „punguţa neagră” şi scoate amintirile la iveală pentru a le face raţionale şi a le rezolva. E ca şi cum ar spune „Poftim Bogdan! Rezolvă chestia asta.” Iar Bogdan spune „Nu!” şi bagă înapoi punguţa cu amintiri nerezolvate întrebându-şi subconştientul „De ce-mi faci mereu chestia asta?” Sărmanul subconştient face tot ce-i stă în putere, în realitate el te iubeşte şi-ţi vrea doar binele. Are grijă de tine ca un frate sau o soră şi vrea să-ţi rezolvi toate problemele rămase nerezolvate şi când îţi prezintă amintiri nu tocmai confortabile, nu este vina subconştientului tău - motivul pentru care ţi le prezintă se regăseşte în una din funcţiile prezentate mai jos, aceea de a apăra corpul. Aceste „punguţe negre” nu sunt prea bune pentru corp, blochează reţeaua informatică neuronală. Vei observa după ce le rezolvi, că anumite amintiri n-o să te mai deranjeze.

Are opţiunea de a ţine sentimente reprimate în scopul protecţiei tale
Din când în când, amintiri de genul traumelor sunt ţinute departe de mintea conştientă pentru a te proteja. Deseori aceasta este explicaţia pentru amintirile pe care nu ni le amintim prea bine...

Conduce corpul
Este responsabil cu corpul şi toate procesele care se întâmplă în interiorul corpului. Gândeşte-te cum ar fi să ai controlul conştient asupra respiraţiei, a bătăilor inimii şi a tuturor proceselor fiziologice: inspiră, respiră... apoi inspiră şi iar respiră... Ar trebui să stai să te gândeşti la asta. Din fericire, subconştientul face ca toate astea să se întâmple automat pentru tine. Deasemeni, subconştientul are o schemă, un proiect al întregului corp aşa cum este el acum, şi un proiect al perfecţiunii, pe care le foloseşte pentru a conduce corpul. 

Apără corpul
Dacă considerăm toate celelalte funcţii ca fiind egale, aceasta este cea mai importantă pentru subconştient şi anume de a menţine corpul în cea mai bună stare a lui. Subconştientul mai este cunoscut şi ca „mintea corpului”. Dacă spre exemplu vrei să treci starda într-un colţ cu vizibilitate redusă şi un autobuz se apropie, subconştientul te va zgudui din faţa pericolului şi vei fi în siguranţă. Nu ştiu dacă ai trăit o astfel de experienţă, dar aici mintea conştientă nu a fost implicată deloc: nu ai fi avut timp să observi, să analizezi şi să te gândeşti, pe urmă să reacţionezi într-un timp atât de scurt.

Este o entitate extrem de morală
Acceptă orice moralitate l-ai învăţat şi în care crede. Sau orice moralitate ai fost îndemnat să accepţi şi pe care ai asimilat-o. De multe ori, boala provine din convingerea că ai greşit şi trebuieşti pedepsit, iar subconştientul cunoscând şi fiind la comanda funcţiilor corpului poate induce boala ca pedeapsă. În orice om există un cod al moralităţii - ar putea fi total altul decât al tău, dar fiecare are unul.

Îi place să slujească, şi are nevoie de ordine clare
În ciuda credinţelor populare, subconştientul este conceput să primească ordine de la mintea conştientă. Paradoxul este că nu-i place să primească ameninţări de genul „Faci cum zic eu, că dacă nu...” şi nu va fi receptiv la astfel de ordine. Subconştientului îi plac ordinele direcţionate spre o cooperare plină de iubire şi afecţiune. Deasemeni ordinele neclare sunt confuze pentru el. Astăzi spui „Cât de bine arăt!” iar mâine te uiţi în oglindă şi zici „Arăt ca dracu'...” Paradoxul vieţii este că mintea conştientă este aici pentru a învăţa cooperarea. Cu cine? În primul rând cu ea însăşi. Mintea conştientă trebuie să-nveţe ce fel de relaţie trebuie să aibă cu subconştientul. Apoi cu ceilalţi oameni. În lipsa ordinelor, subconştientul va face ceea ce crede că-i bine, sau ceea ce-ar trebui să facă. Acest lucru nu este neaparat cel mai bun deoarece subconştientul nu este un bun gânditor logic şi raţional. Este o entitate minunată, iubitoare şi grijulie dar nu prea este raţională. Pentru că este responsabil cu sentimentele.

Controlează şi menţine percepţiile
Sunt incluse cele considerate normale şi cele telepatice şi le filtrează. Dacă nu ar fi filtrate, am înnebuni de la cantitatea de informaţie percepută simultan de corpul nostru. Psihologia cognitivă afirmă că percepem cu ajutorul simţurilor două milioane de biţi de informaţii pe secundă. Subconştientul filtrează informaţia şi transmite minţii conştiente doar şapte, plus sau minus două bucăţele din totalul de două milioane.

Este responsabil pentru energie
Una din căile prin care subconştientul controlează generarea, stocarea, distribuţia şi transmisia energiei în corp este prin metabolism. Energia este produsă prin interacţiunea glucozei cu oxigenul, sau arderea zahărului din sânge.

Este responsabil cu instinctele şi generarea obiceiurilor
Unele instincte sunt incluse - am vorbit deja despre instinctul de apărare sau fugă al corpului. În faţa pericolului vei alege una din două: ori fugi, ori rămâi să te lupţi. Obiceiurile sunt generate sau codate de-a lungul timpului. Obiceiurile pot fi bune sau rele... Subconştientul are rolul de a menţine instinctele şi obiceiurile în timp. 

Are nevoie de repetiţie, până se stabileşte un obicei nou
În relaţie cu timpul, subconştientul se comportă de parcă ar trăi într-o continuă clipă prezentă. Cu toate că stochează axa timpului, se comportă de ca şi cum ar fi în prezent mereu. În procesul de a stabili un obicei nou, trebuie să asistăm subconştientul în a cultiva acel obicei iar şi iar până când este învăţat. Tot subconştientul este responsabil pentru desfacerea unui obicei de care vrei să scapi.

E programat să caute încontinuu din ce în ce mai mult...
Îţi aminteşti de ceva ce îţi doreai să ai foarte mult? Poate o maşină sau un lucru nou... Şi după trei zile sau trei săptămâni ţi se pare că nu-i diferită de alte maşini pe care le-ai avut... Subconştientul vrea din ce în ce mai mult, el te împinge în a căuta tot mai mult.

Funcţionează optim cu minimul de părţi
Funcţionează cel mai bine ca un întreg, o unitate integrată, iar asta înseamnă că nu are nevoie de părţi pentru a funcţiona. Este de preferat să fii întreg la nivel subconştient, şi nu fragmentat în bucăţi.

Este simbolic: foloseşte şi răspunde la simboluri
Acest fapt este important în special pentru amintirile din trecut. Multe din informaţiile transmise de subconştient sunt simbolice şi pot fi altfel decât evenimentul sau obiectul care este reprezentat. Poţi testa asta rugând un membru al familiei să-ţi amintească un eveniment important. Mai mult ca sigur, va fi total diferit faţă de amintirea ta. Ceea ce-ţi aminteşti tu este pur şi simplu ce-ţi aminteşti tu şi de cele mai multe ori este o reprezentare simbolică, nu una exactă a lucrurilor petrecute.

Ia totul personal
Subconştientul presupune că tot ce se petrece în jur are legătură cu el (cu tine). Acest lucru este de cele mai multe ori fals. Partea bună aici este că ceea ce vezi bun la cei din jur e de fapt partea din tine care-ţi place. Partea mai puţin bună este că ce vezi rău la cei din jur e de fapt partea din tine pe care o consideri rea. Nu poţi fi altceva decât ceea ce vezi în afara ta. Tot ce vezi în afara ta este o reflexie a ce este în interiorul tău.

Funcţionează pe principiul efortului minim, pe calea rezistenţei minime
Mintea subconştientă va face cât de puţin poate pentru a genera rezultele pe care i le-ai cerut. De aceea trebuie să fim foarte hotărâţi şi clari atunci când vrem să facem ceva cu ajutorul subconştientului şi să insistăm până obţinem rezultate.

Nu procesează negaţiile
Un alt fel de a spune asta este „Nu poţi să te gândeşti la ce nu vrei să te gândeşti fără să te gândeşti la asta.” Stoarce creierul! Dacă-ţi spun „Nu te gândi la un copac albastru” va trebui să-ţi imaginezi cum arată copacul la care nu vrei să te gândeşti! Deci cea mai bună metodă este să-i spunem subconştientului exact la ce vrem să se gândească. Din acest motiv dacă nu vrem să ni se întâmple ceva, exact asta ni se va întâmpla.

Informaţia este preluată din seminarul "Tad James - Huna" partea 8 din 16 (audio).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu