Pagini

Spusele lui Budha:“Nu credeţi în buna credinţă a tradiţiilor, chiar dacă datează de generaţii şi sunt larg răspândite. Nu credeţi un lucru numai pentru că mulţi alţii vorbesc despre el. Nu credeţi în bunele intenţii ale înţelepţilor din vremurile trecute. Nu credeţi în ceea ce v-aţi imaginat, sugestionându-vă că un zeu a fost sursa voastră de inspiraţie. Nu credeţi în autoritatea maeştrilor şi a preoţilor. După ce examinaţi totul, credeţi numai în ceea ce aţi verificat şi experimentat singuri şi consideraţi a fi rezonabil după felul vostru de a fi.”

miercuri, 6 ianuarie 2016

Transa si extazul


  1. Multi confunda transa cu extazul, si astfel ei nu progreseaza in rugaciunea mintii, ci, dimpotrive, risca stagnari si derive.
Din 100 de oameni care cer confirmarea unui extaz, se  vadeste ca 99 au avut numai transa, pe care au confundat-o cu extazul. Iar acel unu din 100 este el insusi indemnat sa practice numai trezia.
Cand Tereza din Avila i-a spus duhovnicului ei ca a avut trei extaze, duhovnicul a sfatuit-o cu fermitate sa alunge astfel de stari. De ce? Pentru ca este foarte greu sa confirmi un extaz, si, cata vrme nu ai certitudinea, e preferabil sa-i sfatuiesti, chiar pe cei vrednici in lucrare, sa evite”rapirile”.
Tereza din Avila avea extaze autentice. Dar cum ele sunt experiente atat de personale, un duhovnic nu are cum, si nu are argumente, sa le confirme. Caci el stie ca, de cele mai multe ori, in contemplare survine doar transa, care este o stare mediumica, obstacol spiritual.

  1. Transa nu-i o stare neptica (nepsis: trezie), adica nu-i o stare iluminatorie. Transa este o stare hipnogena. Se recurge la ea in terapii speciale (sofrologia, de pilda, foloseste semi-transa); se mai foloseste in ocupatii spiritiste, aceste capcane psihice. Dar in meditatie, in rugaciune, transa este sever evitata.
Starile neptice sunt: claritatea mentala perfecta; stabilitatea; smerenia ca stergere a stridentelor egoului.
Nu-i zadarnic sa observam ca extazul (desi este stare neptica) nu se ia in considerare la dosarul de canonizare. Nu este deci socotit proba de progres spiritual, proba de sfintenie. El nu poate fi verificat, masurat, confirmat. Iar autoconfirmarea este oricand sispectata de subiectivism.
Foarte putini contemplativi au cunoscut extaz autentic. Extazul, acest eveniment psihic, desi valoros, nu este obligatoriu constatat la asceti de seama si nu este prin el insusi garantia realizarii.

  1. Deosebirile intre transa cea amagitoare si extazul cel miraculos le gasim sistematizate in cartea Metanoie, de Aime Michel. Le preluam rezumativ, cu unele adaptari.
Transa este intalnita la medium-uri (“persoane dubioase”, zice F. Podmore). E o stare hipnotica, provocata la vointa.
Extazul este intalnit la mistici, la mari asceti. E o stare survenita involuntar, imposibil de reprodus la vointa, pregatita prin multa si corecta lucrare.
Transa se caracterizeaza prin hiperstezie, urmata de extenuare, consum energetic, absorbire de caldura.
Extazul se caracterizeaza prin analgesie, are ca urmare odihna, uneori este cu degajari de caldura, hipertermie. Iar la analiza undelor cerebrale, apare alfa generalizat.
Medium-urile sufera de dezagregare mentala, iar transa lor risca sa le mareasca, labilitatea afectiva si frica de durere.
Extazul, dimpotriva, sporeste organizarea mentala, prezinta vointa mare, dispret al durerii.
Sunt si asemanari, care mai degraba deruteaza decat edifica. Si-n transa si-n extaz se constata extinderea perceptiei extrasenzoriale, iar uneori fenomenul de levitatie. In transa, acestea sunt scurte si subiectul nu are cunostinta de ele, nu-i apartin.
Diferenta dintre transa si extaz este aceea dintre magie si miracol. Magia se poate invata, avand o latura tehnica (tehnica ascunsa) si poate fi provocata. Miracolul este spontan si daruit.
In fine, mai spunem ca de regula medium-urile sunt femei.

Extazul este relativ egal distribuit pe sexe, la asceti. Din statistica dosarelor de canonizare (circa 16 000 cazuri) se constata ca la catolici sunt mai multe femei extatice, iar la ortodocsi mai multi barbati....

rev paranormal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu