Pagini

Spusele lui Budha:“Nu credeţi în buna credinţă a tradiţiilor, chiar dacă datează de generaţii şi sunt larg răspândite. Nu credeţi un lucru numai pentru că mulţi alţii vorbesc despre el. Nu credeţi în bunele intenţii ale înţelepţilor din vremurile trecute. Nu credeţi în ceea ce v-aţi imaginat, sugestionându-vă că un zeu a fost sursa voastră de inspiraţie. Nu credeţi în autoritatea maeştrilor şi a preoţilor. După ce examinaţi totul, credeţi numai în ceea ce aţi verificat şi experimentat singuri şi consideraţi a fi rezonabil după felul vostru de a fi.”

miercuri, 18 mai 2016

Cum să le citești celorlalți gîndurile și să-i faci sclavii tăi, să treci prin ziduri și să te întorci în timp
Vi se întîmplă să întîlniți în ultima vreme oameni care vă vorbesc de foarte aproape, direct în nas? Care, deși abia i-ați cunoscut, vă repetă numele la fiecare două propoziții? Care vă ascultă banalitățile cu aerul că sunt leșinați de fascinație? Care vă întreabă de sentimente? Acești oameni buni la suflet sunt NLP-iștii, o nouă specie de victime ale delirurilor New Age.

de Dan Sociu

Nu poți să afli ce e în mintea altcuiva analizîndu-i gesturile. Cauzele oricărui fenomen sunt multiple și complicate. Dacă stau cu brațele încrucișate, nu înseamnă neapărat că mă pun într-o poziție defensivă. Poate mi-e frig. Dacă întind vîrfurile picioarelor spre tine, nu înseamnă neapărat că te vreau în pat. Poate că mi-e mai comod așa decît să stau cu picioarele răsucite și cu fața la tine. Gesturile ne spun multe despre educația cuiva, mediul social din care provine, starea în care se află, dar nu mai mult, nu pînă la nuanțe.
Acum cîțiva ani, una dintre cele mai vîndute cărți din Europa – și de la noi – a fost Cartea gesturilor a lui Peter Collett, un psiholog de la Oxford care a făcut consultanță la Big Brother-ul britanic. Unul dintre numerele lui de succes e analiza vieții de cuplu a celebrităților. Studiază, la o emisiune TV, imagini cu VIP-uri sărutîndu-se și interacționînd în diverse feluri și face predicții despre viitorul relației lor. L-am cunoscut pe Collett la o petrecere. Ne-a spus, mie și tovarășei mele de atunci, că rar a mai văzut doi oameni atît de bine sincronizați. Ne-a prevăzut o viață lungă și fericită împreună. După mai puțin de un an, relația s-a terminat.

Dacă e atît de ușor să citești gîndurile cuiva analizîndu-i gesturile, de ce nu s-ar putea și invers, să-i influențezi gîndurile prin anumite gesturi și acțiuni? În esență, aceasta e oferta NLP-ului. Programarea neuro-lingvistică a apărut în anii ’70, din inițiativa unui lingvist, John Grinder, și a unui matematician, Richard Bandler. Nu a fost niciodată foarte clar, nici măcar pentru experții în NLP, ce înseamnă această jucărie nouă, descrierile domeniului sunt inconsistente și vagi. Ce pretindeau fondatorii era că NLP îi ajută pe oameni să se schimbe reprogramîndu-și creierul. Avem o mașinărie, creierul, dar nu avem instrucțiuni de folosire. NLP ni le oferă. Cele trei cuvinte cheie ale acestei reprogramări sunt: inconștientul, acel ceva obscur care ne influențează din umbră acțiunile, discursul și comportamentul metaforic, teoretizat de Freud în Interpretarea viselor și hipnoterapia, așa cum a fost ea dezvoltată de Milton Erickson.

Partea din NLP care i-a interesat cel mai mult pe oameni și care a fost adoptată de cultura corporatistă e influențarea celorlalți. Tehnica manipulării e una dintre obsesiile cele mai vechi ale oamenilor și una dintre cele mai infantile. Persuasiunea nu se poate învăța ca tehnică, e naturală, instinctivă, vine din necesități și dorințe, presupune diverse niveluri de charismă, iar charisma e șlefuibilă, dar nu se obține din cărți și seminarii, cum promit NLP-iștii. Pentru că oamenii sunt complicați și greu de controlat. Ceea ce noi numim, paranoid, manipularea consumatorului, nu e decît inteligență socială, atenție la ceea ce își doresc sau și-ar dori lumea, cînd nu e pur și simplu vorba de noroc. Se spune, în cazul cărților sau filmelor de mare succes, că sunt făcute după rețetă. Dan Brown și-a scris best-seller-urile după o rețetă, Hollywoodul are o carte de bucate din care pescuiește rețete pentru blockbustere. Dacă există astfel de rețete, de ce nu există numai best-seller-uri și blockbustere? Dacă tot ce le lipsește companiilor sunt manualele de instrucțiuni, de unde apar falimentele? Dacă e atît de simplu, de ce e totuși atît de complicat?

NLP-iștii pretind că te pot învăța să vorbești direct inconștientului, dar cercetătorii creierului spun că încă nu știu ce e cu acel celebru inconștient. NLP-ul își oferă, la pachet, și posibilitatea de a te autoperfecționa. Un mare guru NLP, Dale Kirby, spune că nimeni nu e greșit sau stricat. Tot el te învață cum să te repari. NLP-ul spune că toți suntem creativi ca Shakespeare, nu trebuie decît să ne străduim foarte mult și vom produce capodopere pe bandă rulantă. Dar sunt zeci de mii de scriitori care s-au străduit foarte mult, toată viața, și au murit anonimi.

Să mai spunem două lucruri, pe lîngă toate aceste observații de bun-simț: știința mainstream, cea în care ar trebui să avem cît de cît încredere, pentru că datorită ei se aprinde becul și zboară avioanele, a dat de pămînt cu NLP-ul ; cei doi fondatori și mari comunicatori, Grinder și Bandler, s-au tîrît în 1996 prin tribunale ca două precupețe isterice, ceea ce a făcut ca în Occident să scadă serios credibilitatea NLP-ului. Dar cum Estul preia toate gunoaiele din Vest și le resuscitează, așa s-a întîmplat și cu aceste tehnici de magie, foarte populare acum la noi, în special în rîndul studenților de la psihologie, cei care în viitorul apropiat ne vor testa pentru carnetul de conducere, vor rula opinii la talk-show-uri și vor consilia Guvernul în probleme de arhitectură socială, adică vor stabili ce e rău și ce e bine.

sursa;http://totb.ro/ce-plm-e-nlp-ul/#comment-66303

raspunsul meu;
NLP-ul este demult validat dar nu stiintific.De fapt stiinta nu valideaza decat ATUNCI CAND LUCRURILE DEMULT FUNCTIONEAZA SI ATUNCI NU ARE INCOTRO,vezi atatia oameni de stiinta carora, mai intai inventiile le-au fost ridicularizate,iar acum vedem ca nu ne-am putea concepe traiul fara ele.Intr-un rand,renumitul savant Niels Bohr a fost intrebat in ce consta secretul scolii sale.Cel ce formulase intrebarea astepta desigur,un raspuns doct ,copios punctat de sfaturi ori de invataminte suis-generis.Spre uimirea interlocutorului,ilustrul fizician a raspuns : ,,NU NE-A FOST FRICA SA PAREM CARAGHIOSI''.Acum ati inteles si cat de repede se grabesc diversi sa valideze lucrurile functionabile si novatoare.Sau bunoara ati auzit de ''rezistenta la schimbare'' ?

 Vorbim in acest caz de NLP. NLP-ul functioneaza si nu are nevoie sa fie apreciat de maimute ,frustrati,nici macar de psihologi.Ati auzit de PARADOXUL ZILELOR NOASTRE,tot mai multi psihologi si tot mai MULTI nebuni.Ati auzit de cele 10 minciuni ale psihologiei? NLP-ul da, poate fi folosit cu mare succes in manipulare,iar psihologia a ramas in urma,tocmai fiindca noua psihologie este NLP-ul.Va intriga faptul ca se ocupa si cu manipularea ? PE MINE M-AR INTRIGA FAPTUL SA EXISTE CEVA CARE NU SE OCUPA CU MANIPULAREA ATUNCI CAND VORBIM DE COMUNICARE. La baza creeari unei societati stau insasi legile manipularii.Din aceasta jungla a manipularii poti sa cauti si mijloace extem de puternice cu care sa ”manipulezi si in bine”,nici macar nu vreau sa zic sa influentezi in bine.Fiindca paradoxul este ca toti frustratii care isi dau cu parerea despre NLP,sunt aidoma celor din dictonul care spune ca: UNII DALTONISTI NU VAD CULORILE DAR REMARCA TOATE NUANTELE,si in plus aceste mironosite,sunt cei care SUNT CU PUSTILE NEAINCARCATE,DAR CARE ORICAND ITI POT DA IN CAP CU ELE….Prin urmare nici tot ce se numeste NLP, nu inseamna NLP.Sunt extrem de putin oameni care sunt MAESTRII NLP,adica stapanesc spiritul NLP,care inseamna creativitate si persuasiune maxima si in primul rand ''MODELAREA EXCELENTEI''.Multi au diverse hartii,si stiu doar niste tehnici.Stapanirea doar a unor tehnici,sau dobandirea unor hartii nu te face Master NLP,cum statul intr-un garaj nu te face masina.

Oamenii intelepti se adapteaza la lumea in care traiesc
Oamenii nechibzuiti ajusteaza lumea pentru a li se potrivi lor
De aceea progresul depinde de oamenii nechibzuiti.

                                                                     GEORGE BERNARD SHOW

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu