Pagini

Spusele lui Budha:“Nu credeţi în buna credinţă a tradiţiilor, chiar dacă datează de generaţii şi sunt larg răspândite. Nu credeţi un lucru numai pentru că mulţi alţii vorbesc despre el. Nu credeţi în bunele intenţii ale înţelepţilor din vremurile trecute. Nu credeţi în ceea ce v-aţi imaginat, sugestionându-vă că un zeu a fost sursa voastră de inspiraţie. Nu credeţi în autoritatea maeştrilor şi a preoţilor. După ce examinaţi totul, credeţi numai în ceea ce aţi verificat şi experimentat singuri şi consideraţi a fi rezonabil după felul vostru de a fi.”

duminică, 12 iunie 2016

Pentru ieftinatate platesti scump

Putini stiu ca langa Bucuresti intr-o localitate limitrofa,imi scapa numele ,era un institut de cercetare pomicola si legumicultura.Aici se faceau selectii de soiuri si plante cele mai viguroase productive si sanatoase.cu totul diferit de ceea ce am numi manipularea genetica,dar in final ducand la creearea de specii puternic si pure genetic care puteau dadea recolte uriase,nu doar cele umflate de membri de partid,ci unele erau pe bune.Cercetarea romaneasca atinsese un prag extraordinar pe multe planuri,si paradoxul este ca era sub indrumarea atenta a lui Ceausescu.Aceasta cercetare a fost omorata sub toate formele.Nu sunt fan Ceausescu dar in goana noastra dupa vest,am ajunsi straini in propria tara.Tot timpul e bine sa judecam cu unealta corecta.Cine a vazut filmul Eroul cu Jet Lee ar putea intelege o parte din planul lui Ceausescu.Acel rege era intradevar tiranic si trebuia omorat,o serie de oameni s-au pregatit sa-l omoare,dar acestia erau si invatati.Pregatiti si in spirit.Cand erau pe punctul de a omora tiranicul rege,doi dintre ei care au avut cu adevarat aceasta ocazie brusc s-au oprit.In spatele a tot ce stiau ei despre tiranicul rege mai era ceva.De curand la o tribuna din Europa un economist a spus ca Romania a fost singura tara din lume in toata istoria care si-a platit integral datoriile fata de oricine FMI,Banca Mondiala,si toti cei care credeau ca trebuie sa le platim vreo datorie.Insa noi am tradus asta in bucuria de a ne putea cumpara haine la mana a doua,haine purtate de cei din vest,probabil acestia erau semizei si purtatul acestor haine ne-a conferit puteri noi,acelea de a devenii sclavi pe plantatiile ''noastre''.Intotdeauna exista un mare avantaj in a te ineca la mal.Avantajul de a privi asa prin zare dar si aproape cum altii iti exploateaza resursele.Inca odata spun, nu sunt fan Ceausescu,dar as fi cantarit ce a facut bine,si cea ma grea pedeapsa ar fi fost aceea de a sta si el intr-un amarat de apartament fara apa calda,si as fi vrut dreptate adevarata.Daca a iubit cumva acest popor in vreun fel, acest lucru sa nu ii fie imputat omorandu-l ca pe un caine.Stii povestea cu cine nu are batrani sa-i cumpere ? De fapt nu la batrani in sensul literal e vorba,ci la ACEI oameni care au acumulat intelepciune.MA INTREB OARE ? Credeti ca mai exista intelepciune in sanul acestui popor,si daca da,cum sa facem sa ne poate folosi cu adevarat ?

exploratorulconstiintei


sau CARTEA BUBE AMARE „România. Secolul XXI. A trăi în România acestui secol este o provocare, o eternă încercare de a ieşi din labirintul întortocheat al Minotaurului, fără a avea în ajutor firul călăuzitor al Ariadnei. Mai mult, piedicile apar la fiecare pas. Pierderea reperelor morale, promovarea nonvalorilor, înmulţirea prostiei şi propagarea fulgerătoare a inculturii par să şteargă rapid orice urmă de decenţă, creând un peisaj morbid, ca un câmp de luptă însângerat, în care piere zilnic, înfrântă şi dezonorată, normalitatea.


Pentru autor, care este un observator fin şi profund al acestui spectacol grotesc, suferinţa de a asista neputincios la degradarea rapidă a societăţii capătă proporţiile unui cataclism. El studiază cu atenţie, parcă sub lupa unui microscop, această epidemie generală care s-a năpustit peste noi, îi depistează bubele amare, pune un diagnostic obiectiv şi încearcă să identifice cauzele care au făcut ca această societate să-şi piardă busola morală şi să nu-şi mai găsească rostul. Dar procesul este de durată, iar uneori pare un pariu pierdut cu existenţa. Autorul trece prin depresie, frustrare, revoltă, încearcă să-şi amorţească durerea prin droguri, se resemnează, se revoltă din nou, înjură, îşi cercetează minuţios ungherele sufletului şi ale minţii, încercând să găsească leacul salvator pentru el şi pentru ţara în care a ales să trăiască. Salvarea? Cuvintele. Scrisul. Această carte.


Bubele amare – tarele acestei societăţi care pare să nu se mai oprească din căderea-i vertiginoasă – sunt laitmotivul acestei colecţii de eseuri despre ceea ce înseamnă să fii român şi să trăieşti în România când ai avantajul (transformat curând în blestem) de a înţelege totul şi neputinţa de a face mai multe pentru a o salva. În titlul cărţii – ce reia, firesc, ideea călăuzitoare a celor 12 eseuri – putem decela şi o descendenţă baudelairiană («Les fleurs du mal»),din care străbat ecourile decadentismului, distrugerii, depresiei, dezabuzării, dar şi o descendenţă caragialiană, ilustrată prin perspectiva hiperbolică asupra lucrurilor («Simţ enorm şi văz monstruos»). Totuşi, cartea pe care o ţineţi în mână este mai mult decât atât: este o incursiune plină de referinţe culturale savante în meandrele sufletului autorului şi o radiografie dureros de exactă a istoriei noastre recente, în care genul proxim este, inexorabil, decadenţa, iar diferenţa specifică este încercarea disperată de a trăi în normalitate.”


- Carmen TerțiuNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu