Pagini

Spusele lui Budha:“Nu credeţi în buna credinţă a tradiţiilor, chiar dacă datează de generaţii şi sunt larg răspândite. Nu credeţi un lucru numai pentru că mulţi alţii vorbesc despre el. Nu credeţi în bunele intenţii ale înţelepţilor din vremurile trecute. Nu credeţi în ceea ce v-aţi imaginat, sugestionându-vă că un zeu a fost sursa voastră de inspiraţie. Nu credeţi în autoritatea maeştrilor şi a preoţilor. După ce examinaţi totul, credeţi numai în ceea ce aţi verificat şi experimentat singuri şi consideraţi a fi rezonabil după felul vostru de a fi.”

Arta respiratiei yoghine- pranayama


Respiratia este cel mai simplu si, in acelasi timp, cel mai important sistem al vietii noastre. Insa cat de constienti suntem de acest sistem si de posibilitatile sale nelimitate? Ritmul respiratiei este strans legat de ritmul creierului, de bataile inimii, de ritmul emotional si mental, de ritmul hormonal si enzimatic, de somn si de stare de veghe etc. Putem supravietui fara hrana aproximativ 100 de zile, fara apa aproximativ 14 zile dar fara oxigen doar cateva minute!

Respiratia este un proces vital care de obicei functioneaza la nivel inconstient alaturi de alte procese inconstiente precum bataile inimii, temperatura corpului si activitatea metabolica, procese ce nu pot fi controlate foarte usor de un om obisnuit. Respiratia inconstienta este controlata de medula oblongata, o zona ce tine de creierul primitiv, in timp ce respiratia constienta este guvernata de cortexul cerebral, o zona ce tine de partea cea mai evoluata a creierului uman. Practica regulata a respiratiei controlate duce la o schimbare esentiala, la tranzitia de la respiratia inconstienta (de obicei haotica si superficiala) la respiratia constienta, cu efecte profunde la toate nivelele: fizic, emotional, mental si spiritual.

Odata cu implicarea cortexului cerebral in procesul respiratiei constiente se obtine dezvoltarea cortexului si intrarea in stagii inalte de dezvoltare evolutiva. De asemena, prin controlul constient al respiratiei se activeaza si zone nefolosite si adormite din creierul uman si se ajunge pana la trezirea completa a tuturor centrilor din creier. Prin trezirea centrilor din creier se experimenteaza stari avansate de constiinta.

In toate traditiile orientale, respiratia constienta controlata este considerata puntea dintre corpul fizic si corpurile superioare. Important de retinut, ca este o mare diferenta intre constientizarea sau urmarirea respiratiei (metoda pasiva) si controlul constient al respiratiei (metoda activa).


In timp ce respiram, asimilam o cantitate mai mica sau mai mare de prana, in functie de capacitatea fiecaruia. Cu cat retinem o proportie mai mare de prana, cu atat viata noastra este mai plina de energie, vitalitate, sanatate si putem accesa stari de constiinta inalta. Este bine de stiut ca ne nastem cu o anumita rezerva de prana. In functie de felul in care respiram, cum gandim, ce emotii avem si cu ce ne hranim, putem mari sau reduce rezerva de prana. Dar cel mai eficient mod de incarcare cu prana este controlul constient al respiratiei.

Cu ajutorul acestui program invatam cum sa respiram corect si cum sa asimilam mai multa prana prin diferite metode de respiratii 

Programul Stiinta respiratiei cuprinde:

- Respiratia corecta
- Respiratia incostienta si respiratia constienta
- Emotiile si respiratia
- Tehnici de respiratie
- Prana si modalitati de acumulare a pranei
- Mecanismele de directionare a pranei


-Meditatia si respiratia 

VIBRAŢIA SI RESPIRATIA RITMlCA
Totul în univers, este în stare de vibraţie, de la cel mai mic atom pîna la cel mai mare soare. Nu există repaus absolut în natură. Dacă un singur atom s-ar găsi un moment lipsit de vibraţie, tot universul s-ar răsturna.
Munca naturii se desavîrseste printr-o neîncetată vibraţie. Materia este într-o constantă transformare, ea ia nastere (forme) infinit variate in care nici una nu este permanenta. Ea incepe sa se schimbe din momentul in care a fost creată; ea primeşte nenumarate forme care, la rîndul lor dau nastere la alte forme si etc. Nimic nu este permanent în lumea formelor în acest timp marea realitate este neschimbaţa. Fomele nu sînt decît aparenţele lucrurilor; ele se nasc, dispar, dar fondul, „realitatea" este eterna si neschimbata.
Atomii corpului omenesc sînt în perpetuă vibraţie. Schimbări neîncetate operează în noi;se poate ca în cîteva luni sa nu se mai gasească în corpul nostru nici un singur atom care-l compune astazi. Vibraţie, vibraţie constantă, schimbare, schimbare constanta, aceasta este legea naturii.

Orice miscare vihratorie, se savîrseste urmind un oarecare ritm. Ritmul se face simţit peste tot în Univers. Mişcarea planetelor în jurul Soarelui, fluxul si refluxul marii, bătaile inimii ascultă de legea ritmului.Corpul nostru este la fel supus legilor ritmului ca si planeta în revoluti sa în jurul Soarelui.Partea esoterică a Ştiinţei respiraţiei este bazată esenţialmente pe acest principiu bine cunoscut. Ordonînd ritmul respiraţiei sale si a mişcărilor sale, yogul poate absorbi o mare cantitate de „prana” de care el dispune mai apoi pentru a produce rezultatele ce doreşte.

Prin respiraţia ritmică "yogii'-reuşesc să absoarbă o mai mare cantitate „prana” de care va dispune după voinţă. El va putea de asemenea să întrebuinţeze respiraţia ritmică pentru a transmite gînduriie sale semenilor si pentru a comunica cu toţi acei a căror gînduri sînt închise în aceeasi vibraţie. Fenomenele de telepatie, de transmitere a gîndului, a vindecării prin magnetism etc. care ridică atîta interes în lumea apuseană, dar care era cunoscut ce yogi de secole, pot fi mult mai usor produse de o persoana in stare de respiraţie ritmică.
Pentru a practica respiraţia ritmică trebuie înainte de toate a dobîndi ideea, noţiunea ritmului. Toţi cei care au cîteva noţiuni de muzica stiu ceea ce este "a bate o masură",pentru ceilalţi, pasul cadenţat al soldatului „1-2-3-4 stîngul, dreptul, stangul, dreptul, …” va da o idee.

Yogi ia drept unitate de măsura bătăile inimii sale. Fără îndoială că durata bătăilor inimii variază după persoană, dar pentru o aceeasi presoană sînt neschimbătoare, ele pot deci servi de masura pentru aceeasi persoana in particular. Veţi determina durata bătăilor normale a inimii voastre punand degetele pe pulsul vostru numarînd: 1-2-3-4-5-6; 1-2-3-4-5-6 etc. pînă ritmul se fixeaza bine în spiritul vostru. Cu puţina practică veţi fi in măsură de a reproduce cu usurinţă acest ritm. Durata aspiraţiei la începători este în general de 6 pulsaţii, dar va fi usor să o măriţii. In respiraţia ritmica a yogilor inspiraţia si expiraţia trebuie să aiba aceeasi durată de timp, în timp ce reţinerea aerului în plămîni si intervalul între miscările respiratorii au o durată mai puţin de jumătate.

Cititorul va trebâi să practice exercitiul de respiratie ritmica pe care-l vom da mai jos pînă ce-l va executa perfect, căci acest exercitiu constituie baza a cea mai mare parte din exerciţiile celelalte, de care vom vorbi mai jos.

                                

Exercitiul de respiratie ritmica
1.Staţi jos pe scaun, corpul drept, gîtul si capul formînd pe cît posibil o linie dreapta,umerii uşori trasi spre spate, mîinile rezemate comod pe ghenunchi .Greutatea corpului fiind suportată în mare parte de coaste, poziţia ar putea fi usor păstrata. Aceasta este atitudinea ce trebuie adoptară dacă voiţi a obţine maximum de efect al respiraţiei ritmice.

2.Aspiraţi lent, profund, ca în respiraţia completă, numărand 6 pulsaţii.
3.Reţineţi aerul numărînd 3 pulsaţii.
4.Expiraţi lent pe nari, numarînd 6 pulsaţii.
5.Număraţi 3 pulsaţii, pe urmă reîcepeţi exerciţiul.
6.Repetaţii de un nr. oarecare de ori, dar fără a vă obosi.
7.Terminaţi prin curăţirea plamînilor.
Cu puţina practica veţi ajunge a duce pînă la 15 pulsaţii, durata aspiratiilor si respiraţiilor.Nu vă obosiţi făcînd sforţări pentru a mări durata, siliti-va mai regraba de a căpăta ritmul,acesta este esnţialul. Incercaţi pana ce aţi prins cadenţa si pînă ce simţiţi aproape mişcarea vibratorie prin tot corpul.
Aceasta va cere, fară îndoială citva timp, si perseverenţă, dar plăcerea ce veţi simţi constatînd progresele voaste, va despăgubi larg ostenelile.

FENOMENELE RESPIRATIEI PSIHICE
Toate exercitiile date pina acum, în aceasta carte, cu excepţia instrucţiunilor relativ la respiraţia ritmica, aveau în vedere dezvoltarea fizică care, deşi de o extrema importanţă,este mai cu seama privita de yogi ca bază a dezvoltarii psihice si spirituale. Nu o neglijaţi în acest timp si nu neglijati importanta părţii pur fizice a subiectului nostru; amintiti-vă că este nvoie de un corp sanatos pentru a putea fi locuit de un spirit sanatos, si deasemeni ca, corpul este tempul Ego-ului, lampa în care arde lumina spirituala. Trebuie să recunoastem utilitatea corpului ca si cea a spiritului; a neglija pe unul sau pe altul ar fi sa comiterm o greşeala grava care trebuie sa fie reparată mai repede sau mai tîrziu.Acum sa atingem partea psihică a ştiinţei respiratiei, sub forma unei forme de exerciţii,fiecare exercitiu avînd explicaţia sa.

Veţi remarca ca în fiecare din exercitiile date, respiraţia ritmica trebuie să fie însoţită de gîndul, mai bine zis de "imaginea mintală” a rezultatului ce doriţi să obţineţi. Această dispoziţie a spiritului trasează voinţei drumul pe care el va trebui să se exercite. Nu putem intra aici într-un studiu aprofundat al puterii voinţei; noi trebuie să credem ca aveţi ceva cunostinţe asupra acestui suibiect. Dacă nu aveţi, practicarea însăsi a acestor exerciţii, vă va da o idee mult mai clara decît orice învăţamînt teoretic, căci cum zicea vechiul proverb indian „Cel ce a gustat un grăunte de mustar, îi cunoaşte mai bine mirosul decît acela care a văzut o încarcătura de muştar dusă de un elefant."


1. Instructiuni generale pentru practica respiratiei psihice

Respiraţia psihica a yogilor este bazata esentialmente pe respiratia ritmica de care am vorbit în capitolul precedent. In paragrafele ce vor urma, pentru a evita repetările inutile,vom spune pur si simplu "respiraţi ritmic" pe urmă vă vom da instrucţiunile pentru exerciţiul forţei psihice sub controlul voinţei, în concordanţă cum vibraţiile respiraţiei ritmice.Cînd veţi avea o oarecare practică, nu va mai fi necesar a număra pulsaţiile, căci noţiunea timpului si a ritmului va fi aşa de bine întipărit in spiritul vostru încît veţi ajunge să respiraţi ritmic într-un mod automat. Aceasta va lăsa spiritului vostru libetatea necesara pentru a trimite vibraţiile psihice sub conducerea voinţei. In instrucţiunile următoare vi se va arăta cum să întrebuiţaţi vointa.

2. Pentru a distribui „prana”

Culcati-va pe dusumea sau pe pat, corpul absolut pasiv, mîinile odihndu-se usor pe "plexul-solar”, deasupra deşertului stomacului si respirati ritmic. Cînd ritmul este bine stabilit voiti ca fiecare aspiraţie să traga din marea rezervă uiniversală o cantitate totdeauna mai mare de „prana" sau de energie vitală, care va fi adunata de sistemul nervos si înmagazinată în plexul solar. La fiecare expiraţie voiţi ca Prana sau energia vitala să fie distribuită de întregul vostru corp la fiecare organ, la fiecare muschi, la fiecare celulă, fortificînd fiecare nerv, reîncarcînd fiecare centru nervos, adunînd forta si energie în toate părtile organismului.Exercitîndu-vă voinţa, siliţi-vă a vă reprezenta "prana" făcînd eruptii în plăminii voştri cu aerul aspirat absorbită imediat de plexul solar, pe urmă, cu mişcarea expiratorie, împinsă în toate parţile organismului vostru pînă la extremitatea degetelor si vîrful picioarelor.

Nu este necesar de a întrebuiaţa vinţa cu efort, este suficient de a comanda si a le forma în spiritul vostru imaginea a ceea ce voiţi a se obtine. Trebuie infinit mai bine a comanda cu calm, imaginea bine reprezentată spiritului, decît a forţa voi ţa, ceea ce nu face decît să risipească inutil energia. Exerciţiul de mai sus este foarte trebuitor si binefacator, el frăgezeşte si fortifica sistemul nervos si determina în tot corpul o senzaţie, de repaus si fericire. El este de mare ajutor cînd va simţiţi obosit si in general lipsit de energie.

3. Pentru a goni durerea

Culcati-va sau ramaneti pe un scaun, corpul drept si respiraţi ritmic gindindu-va că reţineţi "prana”, pe urmă ca o înprăstiaţi cu fiecare expiratie, pînă la partea dureroasă, pentru a stabili acolo circulaţia si curentul. Aspiraţi încă "prana" pe urmă expiraţi, avînd totdeauna prezent în spirit gindul că goniţi durerea. Repetaţi de 7 ori in sir, pe urmă faceţi exercitiul de curăţire a plamînilor si odihniţi-vă puţin după care reîncepeţi pîna ce veţi simti o uşurare, ceea ce se va îatîmpla cît ce curînd. Veţi obtine un rezultat mai rapid punînd mina pe partea dureroasă si făcind astfel ca, curentul de „prana” sa treaca prin braţ.

4. Pentru a conduce circulatia.

Culacati-va sau stati pe un scaun, corpul drept. Respirati ritmic şi cu expiraţia dirijaţi circulaţia către cutare sau cutare parte a corpuului dumneavoastra, care pare a suferit din cauza unei circulaţii imperfecte. Acest exerciţiu este foarte eficace, mai ales în cazul de frig la picioare sau dureri de cap, caci impingand singele către extremitatile inferioare, se obţine dublul rezultat al incalzirii picioarelor si usurarea creierului de o mare presiune. Veţi simţi o senzatie de caldura în picioare, imediat ce circulatia se va activa in aceasta parte a corpului dumneavoastra. Circulatia fiind mult sub controIul voinţei, respiraţia ritmica va va fi da un mare ajutor în acest exercitiu.

5. Pentru a se vindeca singur

Cculcati-va intr-o atitudine pasiva. Respiraţi ritmic si voiţi de a aspira o mare cantitate de „prana", cu expiraţia trimiteţi prana spre partea bolnava în scopul de a o stimula.Aţi putea, în acest exercitiu sa vă serviţi de mîna, trecînd-o în lungul corpului de la cap pînă la partea bolnavă, avînd întotdeauna prezent în spirit imaginea pranei curgînd (trecînd) prin braţul vostru si prin extremitaea degetelor voastre, trecînd în corpul vostru,atingînd partea bolnavă si vindecînd-o. Se înţelege că nu putem da aici decît instrucţiuni generale fara a lua fiecare boala în parte, dar practicînd adesea exercitiulde mai sus si modifiâîndu-l usor pentru a-l adapta la diferite cazuri. Unii yogi, aplică ambele mîini pe partea bolnavă si respiră ritmic, avînd în spirit imaginea unei pompe care pune prana în marea rezervă si o împinge pînă în partea dureroasa de unde el alungă boala, aspiraţia si respiraţia reprezentînd miscarea pompei. Acest ultim mijloc este foarte eficace, dar trebuie ca imaginea pompei să se reprezinte clar în spirit.

6. Pentru a vindeca pe altii

Nu vom intra aici in detaliul tratamentului psihic al bolilor prin prana, aceasta ar iesi din cadrul acestei cărţi. Ceea ce importă să reţineti înainte de orice, este că graţie respiraţiei ritmice si controlui spiritului prin voinţa, sînteţi în masura de a absorbi o cantitate considerabilă de prana pe care veţi putea-o duce în corpul unei alte persoane, care îi va stimula organele slabite si carora le va reda sanatatea. Trebuie de la început sa învăţaţi a va forma o imagine mintală a rezultatului dorit, destul de clară, pentru ca voi să puteţi simţi în tot timpul operaţiei cum prana facînd erupţie în corpul vostru, curgind prin braţele voastre, prin extremitaţile degetelor voastre, trece în corpul bolnavului.

Respiraţi ritmic de mai multe ori pină ce ritmul sa fie bine stabilit; asezaţi usor mîinile voastre pe partea bolnava, pe urma, procedînd cum am spus în capitolul precedent „Pentru a te vindeca singur'' pompaţi prana in corpul pacientului pentru a-i goni boala. Din timp în timp ridicaţi mîini si scuturati degetele ca pentru a le curata de contactul cu bolnavul. Practicati de mai multe ori curăţirea plămînilor.Respiratia ritmica trebuie sa fie practicată des in timpul tratamentului pentru a păstra ritmul normal care va permite pranei de a trece liber prin corp.

Este preferabil a aplica mîinile pe pe corpul gol, da daca nu se poate, se aplica si peste haine.Puteţi varia exercitiu de mai sus bătînd usor corpul bolnavului cu extremitătile degetelor,ţinîndu-le totdeauna separate unele de altele. Aceasta aduce asupra pacientului o acţiune calmantă. In cazurile dificile aţi putea traduce (înlocui) comandamentele schimbului vostru prin cuvinte ca "pleaca" sau "fii tare”, "fii tare”, după caz; acesta va va ajuta sa exercitaţi voinţa voastra. Instrucţiunile ce le dăm nu sînt invariabile, le puteti modifica, pentru a le aplica la diferite cazuri ce veti avea de tratat.

7. Pentru a vindeca de la distanta

„Prana” colorata (incarcata) de gandul celui care o trimite, poate fi trimisa la persoane îndepărtate care au voinţa de a o primi si vindecările pot fi astfel operate. Acesta este secretul „vindecarii prin gîndire" de care lumea apuseană a auzit atîta vorbindu-se în timpul din urmă. Prana trece prin spaţiu ca fulgerul si se aşează în mecanismul psihic al pacientului. Ea este invizibilia si, ca si undele lui Marconi, traversează toate obstacolele si atinge persoana destinată s-o primeasca. Pentru a opera tratamentul de la distanţa trebuie mai întîi să vă formaţi o imagine mentala a persoanei ce doriţi a vindeca, pînă ce vă simţiţi în raport strîns cu ea, ceea ce se va manifesta printr-o oarecare senzaţie de apropiere.

Unii yogi reusesc a face această apropiere de la primele încercări in toate cazurile, cu putina practică se vor obţine în curînd aceleaşi rezultate. Cînd raportul este bine stabilit,ziceţi în gînd bolnavului îudepartat: „iti trimit un flux de forta vitala care te va fortifica si vindeca”. Pe urma imaginati-va prana parasind spiritul vostru cu fiecare expiratie a respiratiei ritmice, traversand spatiul pentru a ajunge la pacient si a-l vindeca. Nu este indispensabil ca operatorul si bolnavul sa se fi inteles dinainte si să fi fixat o ora pentru tratament, totuşi nu este rau a se face aceasta. In acest caz bolnavul se va aseza într-o poziţie pasiva, si va deschide astfel drumul forţelor noastre psihice si va fi în cele mai bune dispozţii de a primi vibraţiile voastre.

ALTE FENOMENE ALE RESPIRATIEI PSIHICE

1. Transmiterea gandului
Gandul poate fi trasmis la distanţa prin procedeul ce am arătat în capitolul „Pentru vindecarea de la distanta”. Dar trebuie sa va amintiti bine ca nici un gînd rău nu va putea niciodată să influenţeze o persoana a căror ganduri sînt curate. Veţi putea totusi să atrageţi atenţia sau sa provocaţi interesul sau trimiţîndu-i prana încărcată de mesajul ce aţi dori a-i transmite. Forţa psihică, atunci cind este întrebuinţată pentru motive legitime produce miracole; nu cautati a face din ea instrumentul relelor întrebuintari, aceasta fiind un joc periculos.

2. Pentru a se sustrage influenţelor înconjurătoare

Daca va gasiti in compania unor persoane de rea conditie si de un spirit corupt si simţiţi influenţa deprimantă a gindurilor lor, respiraţi ritmic de mai multe ori, reînoind prin aceasta provizia voastră de prana si pe urma, prin imaginaţie, înconjuraţi-vă cu un cerc mental care va va proteja si va va pazi de influenţa nefasta a colorlalţi.

3. Pentru a se reînprospata pe sine

Daca simţiţi ca energia voastră vitală se micşorează şi simţiţi nevoia de a înmagazina rapid o nouă provizie de prana, e deajuns a vă apropi picioarele unul de altul se de a baga degetele ambelor mîini unele intre altele, pentru a închide circuitul si a împiedica prana sa scape prin extremitaţi, pe urmă respiraţi ritmic de mai multe ori.

5. Pentru a incarca apa cu „Prana”

Apa poate fi incarcăta cu „prana”. Este deajuns a respira ritmic si tinînd paharul de apă cu fundul în mina stinga, adunaţi degetele de la mîna dreapta si scuturaţi -le usor deasupra paharului ca pentru aface sa cadă stropii de apă de pe ele. Va trebui binenţeles, de a avea totdeauna în spirit, imaginea ca prana trece din corpul vostru in apa din pahar.Apa astfel încărcată de prana va putea fi întrebuinţată pentru a stimula persoanele slăbite sau bolnave, mai ales daca un gînd de vindecare a însotit imaginea mentală în timpul încărcării cu prana.

6. Pentru a dobîndi calitaţile mentale

Nu numai corpul poate fi controlat prin spirit condus de voinţă, dar spiritul insasi poate fi format si cultivat prin exerciţiul voinţei, conducătoare. Stiiţa mentală a apusenilor le-a probat o parte din acest adevar pe care yogii îl cunosc de sute de ani. Simplul comandament al voinţei va face minuni în această ordine de idei, efectul va fi considerabil mărit. Dacă doriţi a cuceri unele calităţi, vă va fi de ajuns a evoca în spiritul vostru imagine corespunzatoare în timp ce respirati ritmic. Echilibrul mintal, ponderaţia si stapanirea de sine, calităţi esentiale si de dorit, vor putea fi lesne de cucerit în acest mod. Defectele vor fi eliminate încetul cu încetu prin cultura calitatilor contrarii.

Toate experienţele "Stiinţei mentale" pot fi insotite de respiraţia ritmică. Exercitiul ce-l vom da este un excelent exercitiu general care va permite citiorului de a obţine si dezvolta calităţile sale mentale. Culcaţi-vă sau mai bine staţi pe un scaun, capul foarte drept, într-o conditie pasiva.Formaţi în spiritul vostru imaginea calitaţii ce doriti a cultiva; închipuiţi-vă ca posedaţi aceste calităţi si cereti spiritului vostru să le dezvolte mai mult. Respiraţi ritmic, imaginea mentala, ferm stabilita în spiritul vostru. Păstraţi aceasta imagine cît mai mult timp posibil si încercaţi de a vă ridica pînă la idealul ce v-ati facut.Veti simti ca va apropiaţi treptat de acest ideal. Ritmul respiraţiei va ajuta spiritul formeze noi imagini, astfel ca cititorul care a practicat deja metoda occidentala va gasi îi respiraţia ritmica un preţios ajutor.

7. Pentru a căpaţa călitaţi fizice

Calitatile fizice pot fi cucerite prin metodele expuse mai sus, împreuna cu calităţile morale.Pentru a dezvolta o parte oarecare a corpului vostru, dirijaţi-vă atentia asupra acestei parţi,pe urma respirati ritmic, imaginaţi-vă ca îi trimiteţi o cantitate crescuta de prana, de forta nervoasa, dezvoltînd prin aceasta vitalitea sa. Aceasta metoda se apilca foarte bine la toate parţile corpului. Un mare numar de atleţi se servesc de această metodă cu uşoare variante. Regula generală a tuturor acestor exercitii este aceeasi, aceea pe care am dat-o la paragraful 6. „Cucerirea calităţilor mentale". Pentru tot ce priveste dezvoltarea pur psihică a corpului, trimitem cititorul la primele capitole ale acestei cărţi.

8. Pentru a vă stapîni emoţiile

Bazele emotiilor ca: frica, grija, nelinistea, ura, gelozia, invidia, melancolia, supărarea etc,pot fi supuse controlului voinţei, prin care va fi pus în stare sa le stapîniţi mai cu usurinţă.Veţi reusi aceasta recurgand la imaginea mentaal însoţita de respiraţia ritmica. Exercitiul urmator este deobicei practicat de yogii debutanţi.
Respiraţi ritmic, concentrînd toată atenţia dumneavoastra pe plexul solar si adresîndu-i comandamentul mintal "du-te, pleacă”; în acelaşi timp cînd dati acest ordin cu fermitate,începeţi a expira, avînd în spirit imaginea emoţiei izgonite departe abia rasufland, impinse de aerul exhalat. Repetati de 7 ori acest exercitiu si terminaţi cu curăţirea plămînilor. Veţi fi mirat de senzaţia de multimire pe care o veţi simţi. Este indiispensabil ca comandamentul mental sa fie dat cu cea mai mare seriozitate, altfel nu veţi reusi ceva.

9. Pentru a transforma energia reproductriva in energie viţală

Yogii de mult si-au fixat atenţia asupra intrebuintarii energiei reproductrice. Puţin din stiinţa lor esoterica a putut fi culeasa de savanţii apusei care au întrebuinţat-o pentru folosul semenilor lor. In această mica carte noi nu putem din nefericire dect sa frunzarim acest subiect. Lasînd deoparte teoria pură, ne vom mulţumi să dăm un exercitiu practic de respiraţie, graţie caruia cititorul va putea să întrebuinţeze energia sa reproductive transformînd-o într-o energie vitală, care va folosi organismului întreg. Energia reproductiva este primul sef al energiei creative; ea poate fi utilizata de organism dupa ce a fost transformata în energie vitală.

Această transformare a energiei reproductrive va umple pe acei care o vor opera, de o mare cantitate de forţă vitală care va radia din ei si se va manifesta prin ceea ce se numeste „Magnetism personal”. Energia astfel transformata va putea fi într-un fel oarecare canalizată si dirijata către orice parte a corpului. Organele reproducătoare sînt acelea în care natura a conndensat cea mai mare cantitate de "prana" caci funcţiunea lor este de a crea viaţa. Energia care este acumulată în ele ca si electricitatea intr-o baterie electrică trebuie să fie cit mai bine întrebuintata pentru nevoile generale ale organismului decît pentru funcţiunile ordinare ale reproducţiei sau risipite în excese sexuale. Nu putem aici decît să expunem aceste fapte, fara a cauta a le proba, aceasta ne-ar obliga să intram in detalii teoretice, si ne-ar cere o prea Iunga dezvoltare.

Transformarea energiei reproductrice se opereaza în modul cel mai simplu. Ea poate să se efectueze în orice timp, totuşi ar fi preferabil de a alege momentele cînd instinctul sexual se manifestă cu mai multă violenţa, caci atunci energia reproductrice atinge maximul său si poate fi mai uşor transformată pentru trebuinţele organismului. Iată cum puteţi practica acest exercitiu. Reprezentativă în spirit cît mai exact ideea de „Energie” si alungati toate gandurile contrarii.

Dacă gîndurile rele vor veni fara voie, nu va descurajaţi pentru aceasta si priviţi-le ca manifestaţii ale unei forţe ce aveti intenţia de a o supune trebuinţelor scopului si spiritului vostru. Culcati-va sau staţi pe un scaun, corpul drept, într-o atitudine pasivă; respiraţi ritmic si inchipuiţi-vă că la fiecare aspiraţie pompaţi energia reproductiva a organelor de reproducere pana in plexul solar unde ea va fi transformata si pusa in rezerva (inmagazinata). Daca ritmul este bine stabilit si daca imaginea mentala este clara veti simti trecerea fortei vitale si veţi avea proba efortului stimulant.

Daca doriţi a mări energia voastră cerebrala, voi puteţi prin acelaşi procedeu sa trimiteţi energia reproductrice la creier.Bărbatul sau femeia care trebuie sa faca o lucrare mentală sau manuala va putea utiliza această energie creatriva practicînd exercitiul de mai sus, adica pompînd energia cu fiecare aspiraţie si împingind-o cu expiraţia către partea corpului ce trebuie stimulată.Se înţelege că nu fluidele reproducătoare sunt atrase si transformate ci numai energia eterata "pranică" care le însufleţeste.E bine de a înclina capul usor înainte în timpul duratei acestui exercitiu.

10. Pentru a stimula creierul

Exerciţiul următor are ca scop a stimula acţiunea creierului si al face mai apt pentru usurinţa gîndirii si a rezonamentului. Este de un mare ajutor la toţi care lucrează cu capul numai pentru ca graţie lui silinţa îi va fi mai usurata, dar si pentru că el constituie pentru ei cel mai bun mijloc de a împrospăta spiritul dupa o munca obositoare.Staţi pe scaun, coloana vertebrala dreapta, ochii fixaţi drept înaintea voastra, mîinile odihnindu-se pe pulpe. Respiraţi ritmic, dar în loc de a respira prin ambele nari ca în exercitiile obisnuite, închideţi nara stîngă cu degetul mare si aspirati pe nara dreaptă, pe urmă luaţi degetul si închideţi nara dreapta cu arătătorul si expiraţi pe nara stanga. Fără a schimba poziţia degetelor, aspiraţi pe nara stîngă si astupînd nara stînga expiraţi pe nara dreapta, apoi aspiraţi pe nara dreapta si expiraţi pe stânga, si asa mai departe pe rînd închizînd nara întrebuinţată cu degetul mare sau arătătorul. Acesta este unul din cele mai echilibrante exercitii respiratorii ale yogilor si în acelasi timp unul din cele mai eficace. Cea mai mare parte din occidentali îl consirera ca fiind tot secretul respiraţiei yoga. Pentru ei cuvintele "respiratia yoga" evoca imaginea unui hindus bătrîn stînd pe o piatra, nemiscat,cu degetele pe nări.

11. Marea respiraţie psihică a yogilor
Yogii mai au un exercitiu de respiraţie psihica ce o practica din timp în timp si pe care o numesc cu un termen sanscrit echivalent cu titlul de mai sus. L-am pastrat pentru la urma,căci el cere o oarecare „practică" a respiraţiei ritmice si a imaginei mantale. Principiile fundamentale a ''marii respiraţii psihice" se rezumă în vechiul dicton hindus „Binecuvîntaţi să fie yogii care pot respira prin oase".
Acest exercitiu umple tot organismul cu prana, fiecare os, fiecare muschi fiecare nerv,fiecare celulă, fiecare parte a corpului se gaseste stimulat, corpul întreg vibrează la unison. Acest exercitiu este o curăţire a întregului organism, in urma căruia yogul se simte ca regenerat din crestet pîna în vîrful picioarelor.

Iata acest exerciţiu:
1.Staţi culcat într-o condiţie pasiva.
2.Respiraţi ritmic pînă ce ritmul s-a stabilit perfect.
3.In timp ce aspiraţi si expiraţi, imaginaţi-vă aerul urcînd prin oasele picioarelor voastre,pe urmă împins prin pereţii (curmezisul) acelorasi oase spre pereţii oaselor braţelor, pînă în virful capului, în stomac şi organele reproducatoare, urcînd si coborînd în lungul coloanei vertebrale, aspirat si expirat prin fiecare dintre porii pielii, corpul întreg îmbibandu-se de prana si de viaţă.
4.Servindu-va de reapiraţia ritmică si de imaginea mentală ca în exercitiul precedent,trimiteţi curentul de prana la cele 7 centre vitale în ordinea:
a)la frunte
b)în urma capului
c)la baza creierului
d)la plexul solar
e)în regiunea sacră (partea inferioara a coloanei vertebrale)
f)la rinichi
g)la organele sexuale
Terminaţi facînd sa treaca de mai multe ori curentul de prana prin tot corpul vostru, de la
picioare la cap şi de pe cap la picioare.
5)Faceţi xxercitiul de curatare a plăminilor.

sursa:Stiinta oculta a respiratiei - J. Boisson

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu